RECENSIE: Terrapin - Terrapin

Terrapin - Terrapin
2011-09-09 Terrapin is een jonge band uit België, bestaande uit Gorik Bogaerts (gitaar en toetsen), Robbert Mathijs (zang en toetsen), Pieter de Cnudde (basgitaar en toetsen) en Gert Malfliet (drums). De groep maakt rockmuziek met een flinke dosis synthesizers (zie het aantal halve toetsenisten in de band). Het selftitled Terrapin telt zes tracks en is de eerste ep die de heren uitbrengen.

Zoals het geval is met wel meer debuterende, kleine bandjes, hoef je van Terrapin geen gelikte liedjes te verwachten, afkomstig uit een studio die een gemiddeld maandsalaris rekent voor een uurtje huur. Dat betekent echter niet dat de muziek goedkoop klinkt. De groep is duidelijk beïnvloed door de ‘usual suspects’ uit het verleden van de rockmuziek en past in iedere track ander lesmateriaal toe. Zo opent ‘Golden Sea’ met zweverige koorzang om uiteindelijk over te gaan in pakkend toetsenwerk, een zware baslijn en een fijne gitaarrif. De vocalen van Mathijs maken het plaatje compleet. Die zijn laag, ietwat classic rock en doen bij vlagen denken aan het stemgeluid van Faris Badwan (The Horrors) en Tom Smith (Editors).

Die vergelijking stopt bij de zang. In de overige tracks komen namelijk volslagen andere klanken voorbij. Hoogtepunt van deze ep, het ruim zeven minuten durende ‘Universal Climax’, bevat bijvoorbeeld metal gitaarwerk zoals we dat kennen van een band als Rammstein. Hard, maar niet genadeloos. En daarom erg toegankelijk. ‘Interactive Physics’ laat weer een hele andere kant van de band zien. Door onder andere het constante gehijg en handklappen heeft dit nummer een hoog popgehalte.

Niemand verwacht van een band met beperkte middelen een eerste ep om de vingers bij af te likken. Terrapin is dan ook niet foutloos. Voor ieder nummer geldt dat de mannen best nog wel een keer de studio in mogen om met net iets meer enthousiasme de recordknop in te drukken. Ook zijn de hoge synthesizernoten soms net iets te overheersend voor een plaat die door de zang een vrij duistere tint heeft. Desalniettemin heeft Terrapin hier een stevig debuut afgeleverd waarmee ze onze interesse in ieder geval gewekt hebben.
Recensent:Randy Timmers Artiest:Terrapin Label:Eigen Beheer
Crustacean - Greed, Tyranny & Sodomy

Crustacean - Greed, Tyranny & SodomyDit is de derde release van het uit Nederland afkomstige Crustacean , een...

(Never Mind The) Stars – Death of Hype

(Never mind the) stars - Death of Hype (Never Mind The) Stars is het studioproject van Aka Simon Little. Het begon...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT