RECENSIE: Gotye - Making Mirrors

Gotye - Making Mirrors
2011-09-19 Wouter de Backer, beter bekend als de Belgische-Australische multi-instrumentalist Gotye, gaat eindelijk wereldwijd doorbreken. De man werd geboren in Brugge, verhuisde op jonge leeftijd naar Melbourne en is daar al reeds lange tijd een bekend muzikant, dankzij de eerste succesvolle albums Boardface en Like Drawing Blood. Met die laatste plaat pikten ook zijn moederland zijn talent op, maar het nieuwe Making Mirrors lijkt - ook dankzij een positieve recensie van Pitchfork - het begin van een wereldwijd succesvolle carrière te zijn.

Lang hoef je niet naar Making Mirrors te luisteren om te begrijpen waarom Gotye groot gaat worden. Hij heeft een heerlijke, ouderwetse zangstem die doet denken aan bijvoorbeeld Sting. Hij heeft met ‘Somebody That I Used To Know’ een extreem radiovriendelijke hit geschreven, waar ook Australische duet partner Kimbra de vruchten van gaat plukken. Maar bovenal is Making Mirrors een heerlijk gevarieerd en warm popalbum geworden. Er staat geen slecht nummer op en er is zelfs ruimte voor minder conventionele zaken, zoals een met elektrische gitaren beladen track van nog geen twee minuten om mee af te trappen (‘Easy Way Out’).

Hoogtepunten zijn er wel. Naast hit ‘Somebody That I Used To Know’ is ook eerste single ‘Easy Way Out’ een geweldig liedje. Prachtig hoe het aanslaan van een enkele gitaarsnaar overkomt als donderslag in de verte. Ook ‘Save Me’ is dankzij Gotye’s hoopvolle zang en druppelend pianospel wonderschoon. En last but not least is er het soulvolle ‘I Feel Better’, dat door de blazers aan het begin opent als een nieuwsbericht uit de jaren veertig.

Maar over het algemeen is het de warmte van Making Mirrors die dit album tot zo’n heerlijke plaat om weg te luisteren maakt. Zelfs de nummers over minder gezellige onderwerpen zoals ‘Smoke And Mirrors’ zijn kacheltjes. Huilen doe je dus niet met Making Mirrors. Genieten van begin tot eind wel. Eén van de fijnere toegankelijke popplaten van het jaar.


Eerdere recensies van Gotye:
- 16-07-2008: Like Drawing Blood.
Recensent:Randy Timmers Artiest:Gotye Label:V2 Records
The Rapture - In The Grace Of Your Love

The Rapture - In the Grace of your Love The Rapture uit New York is tot nu toe altijd een net-niet band geweest....

Red Hot Chili Peppers – I’m With You

Red Hot Chili Peppers - I'm With You En toen werd het ineens weer interessant. Het brein achter de hitmachine Red...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT