RECENSIE: Slow Electric - Slow Electric

Slow Electric – Slow Electric
2011-11-11 Estland is niet direct een land dat de associatie oproept met een levendige muziekscène. Bij de research naar de plaat Slow Electric van de gelijknamige groep was het ook een grote verrassing om te ontdekken dat een gedeelte van het gezelschap uit het Oostblokland afkomstig is. Slow Electric is namelijk een samenwerkingsverband tussen Tim Bowness, Peter Chilvers en het uit Estland afkomstige duo UMA. Tim Bowness is een Britse Singer-songwriter die bekendheid vergaarde met de groep No-Man. Een groep die tevens Steven Wilson van Porcupine Tree in zijn gelederen had. Multi-instrumentalist Chilvers is de zo goed als de vaste sidekick van Bowness. De formatie zou voor één enkele keer samen komen op het Estonian Jazz Festival om gezellig wat muziek te spelen. De samenwerking bleek aan beide zijden te bevallen en dat resulteert, een jaar later, in een gezamenlijk debuutalbum.

De groep produceert een mix van moderne jazzy geluiden en de dromerige stem van Tim Bowness. Hierin hangt de muziek sterk tegen de tegenwoordig zo populaire soulvolle dubstep aan. ‘Another Winter’ is een langzaam opbouwend, relaxt nummer dat duidelijk geïnspireerd is door James Blake. Met name de lang aanhoudende, als misthoorn klinkende, saxofoon draagt hier bij aan het relaxte gevoel. Daarmee is helaas ook het enige spannende hoogtepunt op Slow Electric benoemd. Tekstueel gezien valt er voor het gezelschap ook weinig eer te behalen. Nergens op Slow Electric vallen er geniale hoogstandjes te verwachten. Op ‘Towards The Shore / Towards An Ending’ biedt de songtitel een uitstekend overzicht van de, bijna volledige, gebruikte tekst.

Slow Electric is wederom een album dat probeert mee te drijven op het succes van dubstep, gecombineerd met soulvolle vocalen. Zoals veel van de voorgangers van dit project weet het geheel wederom niet volledig te boeien. De nummers bevatten hier en daar te veel bliepjes, tekstueel stelt het bizar weinig voor en de depressieve sfeer die over het gehele project hangt werkt op de zenuwen. Tijd om de sterkere voorganger James Blake dan maar weer eens uit de kast te halen!
Recensent:Karst Jaarsma Artiest:Slow Electric Label:Panegyric
Johnny Cash - Bootleg

Johnny Cash - Bootleg Vol IIIVorig jaar startte het Sony Music sublabel Legacy Recordings met de Johnny...

Stuart McCallum – Distilled

Stuart McCallum - Distilled Als gitarist bij The Cinematic Orchestra wist Stuart McCallum zijn naam al...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT