RECENSIE: Johnny Cash - Bootleg Vol III

Johnny Cash - Bootleg
2011-11-04 Vorig jaar startte het Sony Music sublabel Legacy Recordings met de Johnny Cash Bootleg-serie. Het in 2006 verschenen album Personal File werd opnieuw uitgebracht als Bootleg Volume I: Personal File en tegelijkertijd verscheen Bootleg Volume II: From Memphis To Hollywood. Nu verschijnt Bootleg Volume III: Live Around The World. Hierop zijn verschillende live-opnamen verzameld, die werden opgenomen op verschillende plaatsen en op verschillende punten in Cash’ carrière. Veel van deze opnamen werden niet eerder officieel uitgebracht.

De opnames op Live Around The World staan in chronologische volgorde en de eerste drie tracks stammen uit 1956, toen The Man In Black nog bij het legendarische Sun label zat. Opmerkelijk genoeg is de geluidskwaliteit van deze opnames behoorlijk goed en verder zijn de songs ook prima.

Hierna gaan we naar 1962 voor acht niet eerder uitgebrachte songs, waaronder een goede uitvoering van ‘Cotton Fields’, oorspronkelijk van Ledbelly, maar vooral bekend van The Beach Boys en Creedence Clearwater Revival. Na deze songs uit 1962 volgt met de opnamen van het Newport Folk Festival uit 1964 het hoogtepunt van Live Around The World. Cash en zijn band spelen een erg sterke set, met onder andere de Bob Dylan-cover ‘Don’t Think Twice It’s Alright’. Het hoogtepunt van de set is ‘Keep On The Sunny Side’, vooral bekend van The Carter Family, Cash’ latere schoonfamilie.

Hierna gaan we naar Long Binh, Vietnam, waar Cash in 1969 optreedt voor de Amerikaanse troepen. In tegenstelling tot de set van het Newport Folk Festival waren deze opnamen niet eerder beschikbaar. Hier horen we John in een aantal songs samen met June Carter en ook speelt hij het door haar geschreven ‘Ring Of Fire’. Daarnaast speelt hij het patriottistische ‘Remember The Alamo’, over een legendarische slag uit de Texaanse Revolutie, in 1836.

Van de troepen in Vietnam gaan we naar president Nixon voor wie Cash in 1970 optreedt in het Witte Huis. Deze set opent de tweede cd van Live Around The World. Hier speelt Cash onder andere ‘A Boy Named Sue ‘ en het is erg leuk om deze klassieker eens in een andere uitvoering te horen. Verder is de set in het Witte Huis wat minder interessant, vooral door de keuze voor een aantal slappe gospelsongs. Het eind van het optreden, met ‘Daddy Sang Bass’ en ‘The Old Account’ is echter wel weer goed.

De elf overige songs op deze tweede cd zijn afkomstig uit vijf sets, opgenomen van 1972 tot 1979, en de meeste zijn helaas niet heel spannend. Uiteraard zijn er uitzonderingen, zoals het erg sterke ‘Sunday Morning Coming Down’, opgenomen in 1972 in een Zweedse gevangenis. Over het geheel is de tweede cd van Live Around The World echter een stuk minder dan de eerste cd.

Voor de fans van Johnny Cash is Bootleg Volume III: Live Around The World een echte aanrader. Met name de eerste cd staat vol met prachtige opnamen, waarvan een groot deel nog niet eerder te krijgen was. En de opnamen van het Newport Folk Festival waren dan al wel verkrijgbaar, maar daarom niet minder essentieel.
Recensent:Eric Rijlaarsdam Artiest:Johnny Cash Label:Sony Music
Brutal Truth – End Times

Brutal Truth - End TimeBrutale waarheden komen vaak hard aan, maar in het geval van de Amerikaanse...

Slow Electric – Slow Electric

Slow Electric - Slow Electric Estland is niet direct een land dat de associatie oproept met een levendige...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT