RECENSIE: Blood Red Shoes - In Time To Voices

Cover Blood Red Shoes - In Time To Voices
2012-03-20 `In Time To Voices is niet zomaar Blood Red Shoes' lachende derde. Nog nooit waren de ruzies voorafgaande aan het album zo heftig. Volgens drummer en vocalist Steven Ansell is het eigenlijk een goed teken, omdat het ook laat zien hoe comfortabel Laura-Mary Carter en hij met elkaar zijn. Zonder ruzies geen vertrouwen. Het levert een album op waarop het duo zichzelf verder pusht dan ooit.

Opener en titeltrack 'In Time To Voices' zet de toon. Carter verzorgt haar eigen achtergrondstem, zowel gitaar als drum klinkt gelikt en steady. Tot het oh zo kenmerkende Blood Red Shoes-reffrein in kickt. Een vlaag herkenning, waarna Carter de ruimte neemt voor haar eerste solo in tijden. De kritiek dat ze weinig meer dan een mooi poppetje zou zijn, heeft de Britse al jaren geleden van zich afgeschud. Ook later op het album neemt ze nadrukkelijk de leiding, zoals op de eerste single 'Cold'. Melodieus en vol ingehouden woede. Ansell ondersteunt haar en mag dan wat minder op de voorgrond treden, hij bewijst voortdurend zijn mannetje te staan. 'Cold' is ook het nummer waarin hij voor het eerst op In Time To Voices excelleert. Zijn rollende en gevarieerde ritmes vormen de ruggengraat van de heerlijke
track.

Het is echter pas na deze nummers dat Blood Red Shoes alle ketens van zich af durft te schudden. De leegte van 'Two Dead Minutes' en vervolgens het prachtige 'Silence And The Drones' zijn nummers zoals het duo ze nooit eerder heeft kunnen maken. Om nog niet te spreken van het kampvuurlied 'Night Light'. Door alle ruzie heen hebben Carter en Ansell rust gevonden. Een grootse, meeslepende en pijnlijke rust. In navolging van bijvoorbeeld het uit 2008 afkomstige 'Say Something, Say Anything', schuren Ansell's en Carter's teksten ruw langs je huid. Ze zijn stuk voor stuk in balans met de muziek. En als je dan dreigt in te zakken van het gebrek aan eerder aanwezige festivalknallers, schudt Blood Red Shoes je á la Sonic Youth of Lovvers je hard wakker met 'Je Me Perds'. Het enige nummer dat niet akoestisch uitgevoerd kan worden. Het enige nummer dat geen "echt liedje" is. Fantastisch.

In Time To Voices is voor Blood Red Shoes wat Humbug voor Arctic Monkeys was. Herkenbaarheid en experiment verweven tot een geweldige en geïnspireerde mix. Het Britse duo zet de definitieve stap naar de hoofden en harten van alle muziekliefhebbers. De wereld ligt nu voor hen open.
Recensent:Maartje Buise Artiest:Blood Red Shoes Label:V2 Records
Cover Amadou & Mariam - Folila

Amadou & Mariam - FolilaWat zullen veel artiesten die wereldmuziek maken jaloers kijken naar Amadou...

Cover Mr. Polska - Waardevolle Gezelligheid

Mr. Polska - Waardevolle Gezelligheid Het meldpunt Midden- en Oost-Europeanen van de PVV is de laatste tijd volop...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT