RECENSIE: Amadou & Mariam - Folila

Cover Amadou & Mariam - Folila
2012-04-20 Wat zullen veel artiesten die wereldmuziek maken jaloers kijken naar Amadou & Mariam. Dit koppel uit Mali ontsteeg het maaiveld met het vierde album Dimanche À Bamako(2004), geproduceerd door Manu Chao. Het werd een van de best verkochte Afrikaanse albums ooit waardoor muzikale prijzen, veel concerten en mooie plekken op de festivalaffiches volgden. Een mix van elementen maakt dit duo zo succesvol. Allereerst is daar natuurlijk het opmerkelijke verhaal dat zangeres Mariam en gitarist/zanger Amadou elkaar ontmoetten in een instituut voor jonge blinden. Ten tweede is de stijl, het kenmerkende geluid van Amadou’s gitaar en de swingende ritmes, erg herkenbaar en fijn om naar te luisteren. Daarnaast hebben ze ook een slimme connectie gemaakt met de Westerse muziek door samen te werken met diverse populaire artiesten. Al deze elementen komen ook weer terug op het nieuwe album Folila.

De allereerste indruk als je naar het album luistert: het is weer een uitbundig feest. Het probleem van dit feest is echter dat er teveel mensen voor zijn uitgenodigd. Op elf van de dertien nummers zijn gastmuzikanten en zangers te vinden en hierdoor wordt het album een allegaartje van nummers. Met enkele positieve uitschieters, ‘Dougou Badia’ en ‘Oh Amadou’, twee uptempo nummers waar de gastmuzikanten ook echt iets extra’s toevoegen aan het geheel. Ook de nummers waar de twee alleen zijn , het rustige ‘Sans Toi’ en de mooie en afsluiter ‘Cherve’, zitten weer goed in elkaar. Dat is bij een aantal nummers op de plaat niet het geval, bij elkaar opgeteld teveel voor een gerespecteerde naam als Amadou & Mariam. ‘Wari’ komt niet over door de eentonige tekst en muziek. Een nummer als ‘Nebe Miri’ voegt weinig toe aan het geheel en bij het nummer ‘C’est Pas Facile Pour Les Aigles’ komt Ebony Bones niet uit de verf.

Als we de balans opmaken is niet elk nummer op dit album raak. Aangezien dit bij vorige albums van het Malinese duo wel het geval was, valt Folila een beetje tegen. Dat neemt niet weg dat er een paar hele goede nummers op deze plaat staan, die bij de beste nummers uit het repertoire horen. Amadou & Mariam, nodig volgende keer iets minder gasten uit op jullie feest en de volgende cd wordt weer ouderwets van voor tot achter grijs gedraaid.
Recensent:Tom van de Velpen Artiest:Amadou & Mariam Label:Because Music / Warner
Cover The Chieftains - Voice of Ages

The Chieftains - Voice of Ages Voice Of Ages wordt uitgebracht ter ere van het vijftig(!)-jarig bestaan...

Cover Blood Red Shoes - In Time To Voices

Blood Red Shoes - In Time To Voices ` In Time To Voices is niet zomaar Blood Red Shoes ' lachende derde. Nog...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT