RECENSIE: Richie Sambora - Aftermath Of The Lowdown

Cover Richie Sambora - Aftermath Of The Lowdown
2012-10-03 Veertien jaar heeft Richie Sambora gewacht met zijn derde soloalbum, maar toen Bon Jovi in augustus 2011 klaar was met touren werd het tijd om ‘zijn’ verhaal te vertellen. In het afgelopen anderhalve decennium is er namelijk genoeg gebeurd in het leven van Sambora. Afkickklinieken, een scheiding van Heather Locklear en een langzaam uit elkaar vallende maatschappij. De 53-jarige gitarist laat het er allemaal uit op Aftermath of The Lowdown.

Richie Sambora is zo Amerikaans als Budweiser, stars and stripes en cheeseburgers. En dat klinkt door in zijn nummers. Eerste single ‘Every Road Leads Home To You’ klinkt als een clichématige versie van Bruce Springsteen. Opener ‘Burn That Candle Down’ had een rocker op elk willekeurig Bon Jovi-album kunnen zijn en ‘Nowadays’ is bijna een afgekeurde Foo Fighters-track. Tel daar bij op dat Sambora zich ook waagt aan standaard powerballads (zoals ‘Seven Years’, ‘You Can Only Get So High’ en de tweede helft van ‘I’ll Always Walk Beside You’), en het album lijkt al gevaarlijk middle-of-the-road te worden.

Desondanks is het album zowel qua stijlen als thematisch behoorlijk gevarieerd. Maar wanneer de gitarist van de best verdienende liveband ter wereld gaat zingen over Occupy Wall Street, dat politici je alleen maar beroven (‘Nowadays’) en dat ”shelter, sex and food” alles is wat we nodig hebben (‘Weathering The Storm’), gaat de geloofwaardigheid van Sambora wel de deur uit. De zang, die technisch prima is, komt nooit echt gemeend over. Het is een beetje plastic. En ook dat is heel Amerikaans.

Voor Aftermath Of The Lowdown tekende Sambora voor het eerst in zijn dertig jaar lange carrière bij een indie-label. Maar daarvan is in de muziek niets terug te horen. Het album klinkt als een lopende-bandproduct, als iets wat al duizend keer eerder is gedaan. Als de naam van Bon Jovi’s gitarist hier niet aan was verbonden, is het maar sterk de vraag of iemand er naar om had gekeken.
Recensent:Jelger Woudstra Artiest:Richie Sambora Label:Warner Music Benelux
Cover Mostly Autumn - The Ghost Moon Orchestra

Mostly Autumn - The Ghost Moon OrchestraHet was even flink slikken voor de Mostly Autumn fans toen Heather Findlay...

Cover Trey Songz - Chapter V

Trey Songz - Chapter V Op dit moment is Trey Songz de crème de la crème van de Amerikaanse...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT