RECENSIE: Pulp - Party Clowns: Live In London 1991

Cover Pulp - Party Clowns: Live In London 1991
2013-01-09 In veel gevallen is het een zegen dat er archieven zijn. Zo zijn we als muziekliefhebbers vaak met terugwerkende kracht getuige van fraaie staaltjes geschiedschrijving. De BBC is hier natuurlijk een prachtig voorbeeld van met haar gelauwerde BBC Sessions, het Duitse Rockpalast heeft schitterende concerten in haar archief en wij hebben natuurlijk onze Twee Meter sessies.

Op het relatief onbekende Floating World label komt Pulp met een concert uit 1991. Waarom is dit nou zo bijzonder zult u zich wellicht afvragen? Welnu; omdat het hier een concert betreft dat ervoor zorgde dat de band de grote doorbraak beleefde. De nestor van de Britpop bestond echter al een geruime tijd en bracht reeds in 1983 haar debuutplaat uit.

Het concert is opgenomen tijdens de Class of '91 avond die magazine NME organiseerde in de Town And Country club te Londen. Leuke anekdote is dat opperhoofd Jarvis Cocker de trein had gemist vanuit Liverpool en letterlijk gelijk het podium mocht betreden bij aankomst.

Dit voorval brengt de “classy gentleman” echter bepaald niet van slag want bij opener 'Space' geeft hij op geheel eigen wijze een stylophone solo weg. Opmerkelijk is hoe funky de band vroeger klonk, bijna als een witte versie van Chic op nummers als 'Legendary Girlfriend', met z'n wahwah gitaar en een croonende Cocker, en 'Live On', met z'n lekkere disco shuffle. Ook de wat meer dramatische kant komt aan bod met het mooi door viool opgesierde 'Separations'.

Het is interessant om Pulp gedurende drie kwartier in deze fase van haar carrière te horen. De band was nog niet doorgebroken met hun hitsingles 'Common People' en 'Disco 2000', maar klinkt door de enorme ervaring al zeer hecht en vol zelfvertrouwen. Party Clowns geldt daarom als een interessant historisch document en klinkt perfect omdat de avond destijds op de radio werd uitgezonden.
Recensent:Mark Michels Artiest:Pulp Label:Bertus
Cover I The Exploder - Seperate Ways

I The Exploder - Seperate WaysWat in het vat zit verzuurt niet. Sinds 2007 heeft I The Exploder lopen...

Cover Handsome Poets - Sky On Fire

Handsome Poets - Sky On Fire De Nederlandse band Handsome Poets timmert inmiddels flink aan de weg. De...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT