RECENSIE: La Pegatina - Eureka!

Cover La Pegatina - Eureka!
2013-04-10 De lente komt moeizaam op gang dit jaar, maar met de nieuwe cd Eureka! van La Pegatina in je cd-speler krijgt het voorjaar een flinke duw in de rug. Onlangs stond de Spaanse formatie op Paaspop in Schijndel, daar waar de bezoekers flink moesten worstelen met de kou. La Pegatina, kwam, zag en liet de boel spontaan ontdooien. Ze kregen de Paaspoppers zo ver om te dansen, springen en zelfs meezingen toen ze ‘Er Staat Een Paard Op De Gang’ ten gehore brachten. Verder doen ze alles in het Spaans, een taal die niet voor de meeste Nederlanders is weggelegd. Maakt niet uit, ook al versta je er geen drol van, het is zo aanstekelijk dat je vanzelf mee doet.

Wat begon als een stel straatmuzikanten uit Spanje, is inmiddels uitgegroeid tot een internationale zevenkoppige urban rumba-band. Met gitaar, cajon, percussie, bas, contrabas, trompet, accordeon, drums en zang lijken ze het meeste op een Spaanse Rowwen Hèze, maar dan feestelijker. Het woord La Pegatina betekent zoiets als 'De Sticker', maar deze mannen blijven niet plakken aan regeltjes. Zo voegen ze net zo gemakkelijk wat elektronische effecten aan het geheel toe. Dit doen ze bijvoorbeeld bij opener ‘Non E Facile’ en afsluiter ‘Sweet Culito’, die wel op een hele bijzondere wijze een punt achter het album zet. Er is zelfs het scratchen van een dj te horen op ‘Ara Ve Lo Bo’. Tevens spelen ze met de taal, dus mocht Spaans niet helemaal je ding zijn, niet getreurd. Ze experimenteren net zo graag met de Engelse en Franse taal, zoals wederom blijkt in ‘Sweet Culito’. ‘Il Y A’ is dan weer volledig in het Frans. De taalbarrière kan voor sommigen misschien wat hoog zijn, maar dat compenseert La Pegatina door te klinken als een zomers zonnetje.

”Just tell me what stops you from living live to the full” is een regeltje Engels dat voorbij komt in ‘El Curandero’, en het is een essentieel zinnetje wat betreft het gevoel van deze plaat. Positiviteit, zonneschijn en levensvreugde zijn waar het deze Spanjaarden om gaat. Toch zijn ze zich er goed van bewust dat hoogtepunten het beste te beleven zijn als je ook dieptepunten kent. Met ‘Amentes De Lo Ajeno’ nemen ze even wat gas terug en zoeken ze de gevoelige snaren op. Het valt uit de toon vergeleken met de rest en is overbodig, maar het geeft te kennen dat La Pegatina meer is dan een feestband. Het blijft gelukkig bij dit ene inkakmoment, want het feest word weer opgepakt met ‘Mamma Mia’. Als jij het ook zo beu bent dat de lente op zich laat wachten, dan kun je met Eureka! voor je eigen zonuren zorgen. Ramen klappen open, wolken maken plaats voor een blauwe lucht en de lente wandelt zo je woonkamer binnen.
Recensent:Roy Verhaegh Artiest:La Pegatina Label:Xango Music
Cover Claw Boys Claw - Hammer

Claw Boys Claw - HammerOnkruid vergaat niet. Dit gaat zeker op voor Neerlands garagetrots Claw Boys...

Cover Laura Mvula - Sing to the Moon

Laura Mvula - Sing To The Moon De BBC weet de muzikale gemoederen ieder jaar weer bezig te houden als het...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT