RECENSIE: GRMLN - Empire

GRMLN
2013-08-06 Yoodoo Park is geboren in Japan, maar opgegroeid in de USA. In 2012 bracht hij onder de naam GRMLN de EP Explore uit. Voor zijn volgende project wilde hij het geluid van een live band opnemen, dus vroeg hij zijn broer Tae San om op de basgitaar en Keith Frerichs op de drums mee te spelen. Het resultaat Empire heeft niet lang op zich laten wachten. De plaat is met zijn negen nummers dan ook maar tien minuten langer dan de EP en werd in vijf dagen opgenomen en gemixt.

Daar waar GRMLN op de Explore nog dromerige popliedjes maakte, gaat het trio nu recht op zijn doel af. De plaat opent met het vrolijke rock & roll gitaarliedje ‘Teenage Rhythm’, tevens de eerste single van het album. Het korte liedje vliegt, net als de andere liedjes, in sneltreinvaart voorbij. Op het einde wordt nog leuk gespeeld met een tempovertraging, wat het nummer een extra dimensie geeft. Ook ‘Do You Know How It Feels?’ speelt met een zelfde vertraging van het tempo.

De eerste zeven nummers razen voorbij, hier wat meer punk-pop, daar wat meer rock & roll, de ene keer wat rauwer en het volgende nummer weer wat vrolijker. Zo is dat ook met ‘Coastal Love’, het kortste nummer van het album. Vrolijk en kort, maar krachtig. De liedjes van de twintig-jarige Park gaan vooral over volwassen worden en over relaties; de muziek past dan ook prima bij zijn leeftijd en thema’s. Plots lijkt Park dan toch dat gevoel van volwassenheid gevonden te hebben, als GRMLN tijdens de laatste twee nummers een nieuwe weg in slaat. Eerst zorgt de band met ‘Cheer Up’ voor een van de hoogtepunten van de plaat: een ballad met overduidelijke jaren ’50 invloeden en een explosief refreintje. Daarna volgt de afsluiter ‘Dear Fear’, een akoestisch, zacht en rustig liedje.

Met een compleet nieuw geluid verrast GRMLN de fans ongetwijfeld, maar de korte pop-punk liedjes luisteren lekker makkelijk weg. Hoewel Empire compleet anders klinkt dan zijn voorganger, is het wel een prima rockplaatje.
Recensent:Mark den Dulk Artiest:GRMLN Label:Konkurrent
Cover Mark Mulcahy - Dear Mark J. Mulcahy, I Love You

Mark Mulcahy - Dear Mark J. Mulcahy, I Love You Dear Mark J. Mulcahy, I Love You . Deze manier om een brief aan de...

Cover ROS - The Sun Dogs

Rose Windows - The Sun Dogs Door de experimenteerdrang van Chris Cheveyo ontstond in de herfst van 2010...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT