RECENSIE: The Widowbirds - Heart`s Needle

widowbirds
2014-04-02 “We doen dit niet voor het geld of de roem, maar gewoon om veel plezier te maken.” Dat is wat frontman Simon Meli zegt over het werk van zijn band The Widowbirds. De band werd eind 2010 gevormd rondom Meli en medegitarist Tony Kvesic. Later kwamen daar drummer O’Neill, bassist Coniglione en organist Bangma bij. Na het debuutalbum in 2011 komen deze Australische rockers met de opvolger Heart’s Needle.

Bij het openen van de plaat is meteen duidelijk waar we mee te maken hebben: ouderwetse rock ’n roll. Met scheurende gitaren, dreunende drums en de scherpe stem van de zanger brengt het vijftal een enorme bak energie. Denk aan het geluid van Jimmy Page en Robert Plant (beiden van Led Zeppelin) en recenter The Black Crows. In ‘Don’t Let Them In Your Head’ introduceert Bangma met zijn orgel een extra dimensie van het jaren ’70 geluid in de muziek. ‘Daughter Of The Skies’ is het eerst rustpuntje op de plaat: een wat trager nummer met een bluesachtig karakter. De track met de meeste hitpotentie is ‘Calm Before The Storm’. Het nummer ligt makkelijk in het gehoor, het refrein laat je snel meezingen en het bevat lekkere gitaarriffjes. Daarnaast is het nummer ook nog eens veelzijdig.

Pas bij de zevende track laat de band horen waar ze vandaan komen. Na een psychedelisch intro is ‘Shambhala Sun’ een akoestisch nummer. Met dit soort muziek stond het debuutalbum juist vol. ‘Lovers Keeper’ neemt je mee naar de wat Zuidelijkere countryrock. Albumafsluiter ‘Light On The Hill’ is misschien wel het beste nummer op de plaat. Ook dit is een ballad die aangevuld met strijkers en een lange instrumentale break de nodige indruk maakt.

De release van Heart’s Needle laat nog even op zich wachten tot eind april. Meteen na de release toert de band een maand lang door Europa. Daarbij focussen ze op Duitsland en Spanje en laten ze Nederland helaas links liggen. De Aussies spelen wel twee shows in België. The Widowbirds hebben een enorme groei doorgemaakt. Met haar tweede plaat laat de band horen dat ze nu een groot schip zijn en klaar zijn voor de wilde zee.
Recensent:Mark den Dulk Artiest:The Widowbirds Label:Teenage Head Music
Cover Vital Element - Our Modern Age

Vital Element - Our Modern AgeProgrock en Nederland, het is al jaren een goed huwelijk. De buitenlandse...

Jared

Jared James Nichols - Old Glory & The Wild revival Als veruit de grootste smaakmaker van Take That zou Robbie Williams na de...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT