RECENSIE: Holy Mountain - Ancient Astronauts

Holy Mount
2014-05-27 Holy Mountain werd in 2008 gevormd door Andy McGlone en Pete Flett. Het duo uit Glasgow (Ierland) startte door enkel te improviseren en te jammen met slechts drums en gitaren. In 2010 voegde Allen Stewart zich bij het duo als bassist en niet veel later werd er serieus gewerkt aan een eerste plaat. Het debuut Earth Measures wordt vaak een mini-album genoemd, maar doet weinig onder ten opzichte van normale langspelers. Twee jaar na hun eerste release komt Holy Mountain met de nieuwe plaat Ancient Astronauts.

De titel van de albumopener lijkt op een vluchtnummer of lanceringscode. Dit ligt natuurlijk geheel in lijn met de titel van het album; de luisteraar kan zich klaar maken voor een ruimtereis. Het ‘ruimtevoedsel’ dat de luisteraar voorgeschoteld krijgt, is ‘fuzzy stoner rock met flink wat noise’. Vrij vertaald is dat een berg rauwe gitaarriffs met brommende stemgeluiden van zanger McGlone. De leden van Holy Mountain zijn duidelijk mannen van weinig woorden. De teksten zijn dan ook niet het belangrijkst in hun muziek, maar dienen om sfeer te creëren in de soundscapes van het woeste heelal.

De tracks ‘Ancient Astronauts’ en ‘Tokyo’ zijn harde songs die qua genre tegen metal aanliggen. ‘Star Kings’ is het enige nummer dat niet begint met scheurende gitaren, maar met ritmische drums. Dat klinkt door in de rest van het nummer en is een fijne afwisseling tussen het gitaargeweld. De beste tracks op het album zijn de single ‘Luftwizard’ en ‘Gift Giver’, die met flink wat tempoversnellingen de tracks extra interessant maken. Ook albumafsluiter ‘Hollow Hill’ is een prima nummer. Na vijf minuten is het oorverdovend stil. We zijn daadwerkelijk in de ruimte beland. Na een halve minuut stilte krijgen we nog een korte toegift.

Elke song is individueel best aardig, maar het album als geheel is te eentonig. Het album lijkt één lange set van stoner gitaarrock. De mannen van Holy Mountain weten wel respect af te dwingen met hun energie en doorzettingsvermogen, door af en toe een halve seconde stilte te laten vallen, om vervolgens nog een paar minuten vol door te rocken. Wat gezegd mag worden is dat de groep met Ancient Astronauts laat zien dat ze zich prima hebben ontwikkeld.
Recensent:Mark den Dulk Artiest:Holy Mountain Label:Konkurrent
Cover Ought - More Than Any Other Day

Ought - More Than Any Other DayDe tijden zijn voorbij waarin je als bandje aan kon komen met wat gerag op...

Cover Ara`s Circle - That`s It

Ara`s Circle - That`s It Het gezelschap van Ara’s Circle speelt een mix van Zuid-Amerikaanse Latin...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT