RECENSIE: The Chills - The BBC Sessions

The Chills
2015-01-22 Al ruim tien jaar lang heeft de Nieuw-Zeelandse band The Chills geen nieuw materiaal uitgebracht, maar de band grijpt nu de kans aan om het oude archief eens op te stoffen. In de jaren ’80 heeft de band, als onderdeel van de Dunedin Sound, zekere faam vergaard in zowel binnen- als buitenland. Met hun vrolijke, luchtige indiepop was de band geen onbekende in Europa, waar de band ook een aantal sessies bij wijlen John Peel heeft gedaan. Die sessies, uit 1985, 1987 en 1988, zijn nu op CD uitgebracht en de grote vraag is natuurlijk: hoe klinkt dit in 2014?

The Chills hebben het, door de vele wisselingen in de band, nooit echt rustig gehad. Ook de John Peel-sessions zijn nooit door één vaste formatie bezocht, maar altijd door een verschillende bezetting. Martin Phillipps is door alle jaren heen de enige vaste drijvende kracht achter The Chills geweest en de beste man heeft het karakteristieke geluid goed vast kunnen houden. Van de opbeurende, door synthesizer gesteunde song ‘Rolling Moon’ tot aan het wat donkere ‘Dead Web’. Het leuke aan deze nummers is dat er heel veel variatie in instrumentatie is te bespeuren. In ‘Dead Web’ wordt er bijvoorbeeld gebruikt gemaakt van een orgel , waar er in ‘Rain’ een prominente rol is weggelegd voor de piano.

Alle nummers van The BBC Sessions zijn erg strak gespeeld en laat een band in vorm horen. Het mooie aan de opgenomen sessies is dat de band op elke gelegenheid maar vier nummers mocht spelen. Het maakt dat The BBC Sessions klinkt als een best of , met een mooie balans tussen de meer complexe en de simpelere nummers van de band. Zelfs een zeldzaam pareltje als ‘Christmas Chimes’ komt langs. Het album staat vol met dergelijke vrolijke en goed gespeelde popsongs waar een vleugje new-wave niet ontbreekt.

Al dateert het laatste album van The Chills alweer uit 1996, The BBC Sessions laat de generatie van nu kennis maken met het beste werk van de band en doet dit op een prettige manier. Een goede en evenwichtige combinatie van (relatief) recent en ouder werk passeert de revue, waar alle songs helder klinken en strak gespeeld zijn. Het is echter wachten op nieuw werk uit de koker van Martin Phillipps, en wij hopen dat dit ons gauw bereikt.
Recensent:Edward Kerkhof Artiest:The Chills Label:Fire Records
Cover Magic Castles - Sky Sounds

Magic Castles - Sky SoundsHet is geen schande om nog nooit gehoord te hebben van de Amerikaanse band...

Cover Lightwires - Modern Memory

Lightwires - Modern Memory Af en toe krijg je een album te horen waarvan je denkt, waarom horen we daar...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT