RECENSIE: The Chills - Snow Bound

Chills
2018-11-20 Begin jaren tachtig ontwikkelde zich een sterke muziekstroming in de universiteitsstad Dunedin in Nieuw-Zeeland. Door de opkomst van “college radio” kende het zijn hoogtepunt halverwege jaren tachtig. De muziek kenmerkt zich door rammelende en psychedelische gitaarmuziek, geïnspireerd door jaren zestig bands als The Velvet Underground, The Beatles en The Stooges. Bands als R.E.M. zeggen op hun beurt onder andere door dit geluid geïnspireerd te zijn.

Één van deze Dunedin-bands is The Chills, die sinds het begin in die tijd een roerig bestaan leiden. De groep kende namelijk veel bezettingswisselingen en bestaat eigenlijk uit één kernlid Martin Phillips, die door gezondheidsproblemen eind jaren negentig een lange tijd van het toneel verdween. Inmiddels is de band alweer een aantal jaren terug en is Snow Bound het zevende studio album.

Aan de ruim half uur muziek is niet te merken dat er inmiddels meer dan dertig jaar verstreken zijn, want er wordt vastgehouden aan het zo kenmerkende geluid. Luister maar naar nummers als ‘Complex’ en ‘Lord Of All I Survey’, wat vrolijke gitaarliedjes zijn, met die typische synthesizer partijen. Dit wil niet zeggen dat het ook altijd over leuke thema’s gaat, zo bewijst ‘Scarred’, waarin ook goed dat oude geluid te horen is. Hierdoor krijg je wel het gevoel dat het wat spannender mag en je het allemaal al vaker gehoord hebt. Alles klinkt namelijk behoorlijk “oldskool” en er wordt plichtsgetrouw vastgehouden aan het verleden.

Er gebeurt dus niet veel nieuws op Snow Bound, waar dat wellicht wel gewenst zou zijn. Phillips omarmt van harte zijn nalatenschap en kijkt graag achteruit. Hij vergeet daarbij ook meer vooruit te kijken, maar de liefhebbers van deze band en hun typische geluid zitten daar misschien ook helemaal niet op te wachten. In dat geval is het een prima plaat om het verleden mee her te beleven.
Recensent:Ronald Kats Artiest:The Chills Label:Fire Records
Cover Big Red Machine - Big Red Machine

Big Red Machine - Big Red MachineIn 2009 verscheen de geweldige benefietplaat Dark Was The Night , waarop...

Cover Honey Hahs - Dear Someone, Happy Something

Honey Hahs - Dear Someone, Happy Something Honey Hahs is een band uit Zuid-Londen en timmert flink aan de weg. Dat is...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT