RECENSIE: Ella Henderson - Chapter One

Ella
2015-01-09 In het vooralsnog verder te beleven levensavontuur van Ella Henderson was haar optreden in X-factor UK 2012 voor haar zangcarrière de proloog. De toen pas zestien jaar oude zangeres wist met haar zelf geschreven nummer ‘Missed’ bij haar auditie de harten te winnen van het Engelse tv-publiek en de bekende juryleden, die met lovende commentaren kwamen als “Your songwriting is so clever it made me go into my own little world”, “Whoever or whatever you wrote that song about, those words hit a chord with everyone,". Per live showoptreden werd Ella meer en meer omarmd en het was dan ook verwonderlijk dat ze tijdens de sing-off tegen James Arthur er als zesde geplaatste uitgestuurd werd.

Maar haar verhaal stopte daar niet, want na het verlaten van de show woede er een heuse biedoorlog rond het contracteren van deze jongedame. Iets wat zeker niet altijd gezegd kan worden bij menig winnaar van zulke reality-muziekshows. Uiteindelijk koos ze voor het label Syco van Simon Cowell. Bij deze grootmeester onder de producers kreeg ze twee jaar de tijd om haar verhaal uit te werken tot een bestseller. Dat alles ging zeker niet zonder hulp uit het uitpuilende muziekcontactenboekje van Cowell. Zo schreef Ryan Tedder, zanger bij OneRepublic, mee aan ‘Ghost’ die in een mum van tijd de nummer 1 positie in het Verenigd Koninkrijk wist te behalen. Maar ook producers Babyface, Eg White (Adele) en Salaam Remi (Amy Winehouse) hielpen mee aan een aantal tracks.

De inmiddels achttienjarige Ella heeft haar debuutalbum Chapter One gevuld met datgene waar ze goed in is: krachtige, opzwepende ballads en prachtige, intieme piano gedreven songs. De eerste zin uit het eerste hoofdstuk is toebedeeld aan de soulvolle popballade ‘Ghost’, die in zijn opbouw wel wat aan ‘Rolling In The Deep’ van Adele doet denken. Geen wonder dat deze catchy song dan ook de Top 40 in knalde.

‘Ghost’ wordt gevolgd door het langzamere maar niet minder krachtige 'Empire' waar de blonde singer-songwriter door haar uitbundige vocalen je zeker weet te bewegen tot het meeschreeuwen van het refrein “Empiiirrreeee”. Iets dat ze met de midtempo electropop en tweede single ‘Glow’ nog eens dunnetjes overdoet.

Met de bezielde pianoballades 'Yours',‘All Again’, en 'Lay Down' laat horen dat Ella meer in haar mars heeft dan alleen maar upbeat, hoge vocalen op een dancebeat. Deze dame schrijft en componeert goed uitgebalanceerde nummers die ze ook nog eens prachtig ten gehore brengt. Verwissel de piano vervolgens in voor een harp en voeg een vocale backup toe en je hebt een track als ‘Hard Work’ te pakken die wel aansluiting vindt bij de stijl van Emeli Sande.

Maar ook voor funk draait deze meid haar hand niet om zoals te horen is in het Motown-achtige 'Mirror Man'. De zware baslijn geeft het dat ondeugende dirty gevoel mee. Ook een klein vleugje R&B, á la Leona Lewis's debuutplaat Spirit, horen we terug op deze schijf in ‘The First’. Maar als slimste zet is er de afsluiter 'Missed', het nummer waarmee alles uiteindelijk begon.

Het eerste hoofdstuk van het verhaal van Ella Henderson is pakkend en een echte pageturner. Nu is het wachten op het hoofdstuk twee.
Recensent:Chantal van den Berg Artiest:Ella Henderson Label:Sony Music
Cover Jasper Slaghuis - Bend

Jasper Slaghuis - Bend Jasper Slaghuis is terug van weggeweest. Nou ja, op het podium tenminste,...

Cover Ivo Bernard - Memory Man

Ivo Bernard - Memory Man Singer-songwriter Ivo Bernard speelde vanaf 2001 eerst in de powerpopgroep...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT