RECENSIE: Atari Teenage Riot - Reset

ATR
2015-02-13 Het leven is een spel zonder enige kans om te winnen. Zo benadert de ultieme relgroep Atari Teenage Riot het leven op ‘Into The Death’. Hun nihilistische kijk op de wereld zorgt ervoor dat ze hun muziek benaderen alsof het hun laatste redmiddel is. Na de reünie in 2010 zijn ze opnieuw toegewijd om de wereld compleet te laten ontsporen. Gewapend met anarchistische ideologieën en een portie muzikaal beukwerk zijn ze klaar om tegen de heilige huisjes aan te trappen.

Kort na de reünie kwamen de leden al in een conflict met Apple. Hun zelfgemaakte applicatie zou mensen aansporen om te gaan relschoppen. Bepaalde geluiden zouden paniek en hysterie bij mensen oproepen. De groep gaf aan dat de fans de geluiden van de applicatie vooral moesten aansluiten op enorme boxen en geluidssystemen. De applicatie is onlangs uitgebracht maar de grote rellen zijn uitgebleven. Zo is het nieuwe album Reset kort samen te vatten. Het idee is er wel, maar het vuur brandt niet meer.

De schijf is wederom in de stijl die ze zelf hebben gecreëerd, digital hardcore. De snelle breakbeats en vlotte gitaarpartijen vormen een muur van geluid. De paar uitstekende tracks (‘Reset’, ‘Transducer’ en ‘Erase Your Face’) zijn vermakelijk maar missen de intensiteit van het oude werk. Veel tracks kennen een rustig tussenstuk. Hoewel deze goed zijn uitgevoerd, breekt het meestal met de tomeloze energie die de relgroep bezit. Het is als een plaspauze tijdens een punkconcert. Hoogst onnodig.

Zo furieus als tijdens Delete Yourself! waren zullen we ze nooit meer zien. Deze schijf laat zien dat ze in staat zijn om hun legendarische status te bewaken. Vernieuwend of baanbrekend zullen ze waarschijnlijk niet meer worden. In hun afwezige jaren zijn ze al links en rechts ingehaald door artiesten die oorspronkelijk beïnvloed zijn door Atari. Zou deze plaat in de jaren ’90 zijn uitgebracht dan was dit een heel ander verhaal geweest. Het is alleen een interessante uitgave voor de doorgewinterde fans. De overige muziekliefhebbers kunnen ze beter live gaan zien. Daar brandt het vuur nog steeds.
Recensent:Frank de Jong Artiest:Atari Teenage Riot Label:Konkurrent
Cover The Decemberists - What a Terrible World, What a Beautiful World

The Decemberists - What A Terrible World, What A Beautiful WorldNa de tournee bij het album The King Is Dead kondigde zanger/gitarist Colin...

Cover Sleater-Kinney - No Cities To Love

Sleater-Kinney - No Cities To Love In een tijd waarin veel discussies over feminisme en gelijke rechten in de...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT