RECENSIE: Sea + Air - Evropi

Sea Air
2015-10-07 Sea + Air omvat het muzikale huwelijk tussen de Griekse Elini Zafiriadou en de Duitser Daniel Benjamin, die ook in het echte leven getrouwd zijn. Zelf omschrijven ze hun muziek als Ghost Pop. Op Evropi tracht het muzikale duo een verhaal te vertellen. Voor dit verhaal gebruiken ze tal van inspiratiebronnen. De muziek van het koppel is geïnspireerd door Pontische muziek, Rembetiko en traditionele Griekse instrumenten. Een bijzondere verzameling aan invloeden dus op Evropi. Het is het tweede album dat het duo uitbrengt na een periode van drie jaar toeren, waarbij ze naast zeshonderd optredens in 22 verschillende landen ook nog tijd vonden om liedjes te schrijven voor deze nieuweplaat.

Openingstrack ‘We All Have to Leave Someday’ laat meteen de invloeden van Griekse muziek horen. De stemmen van Zafiriadou en Benjamin worden vervlochten met het geluid van de lyra en bouzouki. De galmende klanken geven direct een goede indruk van wat het koppel bedoeld met Ghost Pop. Het tweetal weet een sterke balans te vinden tussen energieke nummers en rustige tracks, zonder het coherente geheel te verliezen. Sommige nummers, zoals ‘Peace Begins at Home’ hebben een dosis droefheid die het geheel een extra lading gevoeligheid meegeven.

Evropi is tevens een muzikale reis waarop het duo zich begeeft en waarmee ze een boodschap trachten uit te dragen. ‘Lady Evropi’ gaat bijvoorbeeld over de situatie in Griekenland en de verscheurende werking die deze situatie op Europa heeft. Een prachtig meeslepend hoogtepunt op het album.

Het is zeer knap hoe hoeveel vlakken Sea + Air met hun tweede album weet te prikkelen. Zoals tekstueel, thematisch, als muzikaal hebben Zafiriadou en Benjamin een sterke muzikale constructie weten neer te zetten. Al luisterende naar het album waan je je door talloze rauwe popsongs, doorspekt met talloze invloeden uit Griekse muziek. Het resultaat is niet mainstream maar wel toegankelijk en toch zeer kunstzinnig. Evropi is een album met een boeiende boodschap en is de moeite waard om meerdere malen te beluisteren.
Recensent:Jasper van Quekelberghe Artiest:Sea + Air Label:Munich Records
Cover Admiral Fallow - Tiny Rewards

Admiral Fallow - Tiny RewardsDe afgelopen jaren lijkt de vraag naar authentieke muziek flink te stijgen....

Cover Windhand - Grief`s Infernal Flower

Windhand - Grief`s Infernal Flower Je moet wel over een gezonde dosis zitvlees beschikken om Grief’s Internal...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT