RECENSIE: Tortoise - The Catastrophist

Tortoise
2016-03-19 Tortoise is een belangrijke band in de post-rock scene. Sterker nog, de band uit Chicago wordt gezien als een van de grondleggers van het genre, met name vanwege het album Millions Now Living Will Never Die uit 1996. Inmiddels zijn we twintig jaar en vijf albums verder. The Catastrophist is het zevende album van Tortoise en het eerste sinds Beacons Of Ancestorship uit 2009. In de tussentijd hielden de verschillende bandleden zich met allerlei zijprojecten bezig, maar nu is er dus eindelijk weer een nieuw Tortoise-album.

The Catastrophist opent nogal verrassend. Het is namelijk net alsof je midden in het titelnummer valt. Afgezien van dit grappige begin is ‘The Catastrophist’ echter niet zo’n heel boeiend nummer. Hierna volgt met ‘Ox Duke’ gelukkig een wat betere track. Vooral de vette bas in deze track is erg lekker. Deze bas komt overigens het beste tot zijn recht als je een beetje goede speakers hebt. Met een paar computerboxjes mis je een groot deel.

Ook in ‘Rock On’ (een cover van David Essex) zit een behoorlijk zware bas en bovendien, redelijk uitzonderlijk in het oeuvre van Tortoise, een zangpartij, verzorgd door Todd Rittmann. Mede door diens zang ligt ‘Rock On’ in het verlengde van The Brave And The Bold, de plaat waarop Tortoise samenwerkte met Bonnie ‘Prince’ Billy. Ook in ‘Yonder Blue’ zit een zangpartij en deze wordt verzorgd door Georgia Hubley van Yo La Tengo. Deze song is erg laid-back en eerlijk gezegd een beetje saai.

Over het algemeen ligt The Catastrophist min of meer in het verlengde van TNT, het derde album van Tortoise, dat verscheen in 1998. Alleen is The Catastrophist helaas wel wat minder spannend dan dat album. Het is niet dat de muziek niet goed is, de gelaagde post-rock met invloeden uit elektronica, jazz en krautrock zit uitstekend in elkaar. Er zijn echter maar weinig momenten waarop de band echt weet te verrassen. Hierdoor luistert The Catastrophist lekker weg, maar blijft er net te weinig van hangen.

Een positieve uitzondering is het nummer ‘Gesceap’, waarin een heerlijke synth-partij zit die naarmate het nummer vordert steeds verder wordt aangevuld met andere instrumenten. Ook het al eerder genoemde ‘Ox Duke’ is een van de hoogtepunten op The Catastrophist.

Voor de fans is het leuk dat Tortoise na zeven jaar eindelijk weer eens een nieuw album uitbrengt. De verwachtingen worden wat ondergetekende betreft echter niet helemaal waargemaakt. The Catastrophist is geen slechte plaat, maar het album is helaas net wat minder spannend dan wat we van Tortoise gewend zijn.
Recensent:Eric Rijlaarsdam Artiest:Tortoise Label:Konkurrent
Cover Marlon Williams - Marlon Williams

Marlon Williams - Marlon Williams Marlon Williams is een singer-songwriter uit Nieuw Zeeland. Geheel onbekend...

Cover The Besnard lakes - A Coliseum Complex Museum

The Besnard lakes - A Coliseum Complex Museum In de rijke en dynamische muziekscene van Montreal is The Besnard Lakes een...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT