RECENSIE: Gavin James - Bitter Pill

Gavin
2016-06-08 Gavin James is de roodharige Ier die een 3FM Megahit scoorde met een cover van ‘The Book Of Love’ van The Magnetic Fields. Hij bracht al eerder muziek uit, maar wanneer een artiest een eerste studioalbum bij een grote platenmaatschappij uitbrengt, betekent dat vaak dat het eerdere werk wordt afgeschoven als onofficiële platen. Het studioalbum wordt vervolgens bestempeld als “debuutalbum”. Zo ook bij de Ierse Gavin James, zijn drie eerdere EP’s en livealbum Live At Whelans zijn nu verleden tijd en Bitter Pill kan als zijn officiële debuut beschouwd worden. De eerste twee EP’s die hij in eigen beheer uitbracht, waarmee hij doorbrak in Ierland, zijn zelfs niet meer op het internet te vinden. Bitter Pill moet nu alle aandacht krijgen. Deze nieuwe plaat bestaat uit studioversies van het gros van de liedjes van Live At Whelans, gecombineerd met een nieuw nummer: ‘Bitter Pill’.

Voor degenen die de liveplaat van Gavin James goed kennen, zal het lastig zijn om Bitter Pill niet te blijven vergelijken met de vrolijke liveversies van de liedjes. Zachte drumbeats, piano’s, strijkers en een sporadisch koortje begeleiden een serieuzere Gavin James en zijn akoestische gitaar. Soms past dit best goed, maar soms is live simpelweg leuker. Het vrolijkste nummer van Gavin is ‘Say Hello’. Op zijn liveplaat is het hoorbaar een feestje in de zaal: Gavin moet duidelijk lachen en het publiek joelt, zingt en klapt mee. Echter, op de studioversie blijft er weinig over van de energie van het nummer. Door een standaard akoestische gitaar- en drumpartij, in combinatie met de afgevlakte melodie van de tekst, blijft er weinig spannends over. Op andere momenten werkt de studioversie juist goed, vooral op de gevoeligere nummers. Op ‘Nervous’ is er meer aandacht voor de gitaarmelodie en de kwetsbaarheid van het lied. Gavin is erg goed in het overbrengen van zijn gevoelens, zonder heel sentimenteel of dramatisch te worden en op ‘Nervous’ komt deze kracht goed naar voren. Het nummer begint klein, maar bouwt uit naar een meezingrefrein, terwijl de boodschap nog steeds duidelijk blijft.

Het enige nieuwe nummer dat op de plaat te vinden is, is de titelsong ‘Bitter Pill’. Het liedje klinkt direct herkenbaar. Met trucjes die voor Gavin zo goed werken en kenmerken (lees: “woehoehoe” in kopstem) maakt hij een pakkend en sterk liedje dat volledig in lijn ligt met zijn andere liedjes. Hij won hier dan ook de ‘Choice Music Prize - Irish Song of the Year 2015’ award mee, een prijs die hij in 2012 ook al won voor ‘Say Hello’.

Voor wie zich ergert aan geklap en gejoel van publiek door nummers heen, zou Bitter Pill een alternatief kunnen bieden, maar met twaalf nummers die al eerder uitgebracht zijn, is dit een plaat die overbodig genoemd kan worden. Het nieuwe liedje ‘Bitter Pill’ is een leuke aanvulling, maar niet genoeg om de plaat te dragen. De energie en persoonlijkheid die overgebracht werd op de liveplaat zijn grotendeels verloren gegaan. De muziek van Gavin James blijft natuurlijk leuk, maar dat was het al op alle voorgaande uitgaven.
Recensent:Jetske Erisman Artiest:Gavin James Label:Sony Music
MAM

Mad About Mountains - Radio HarlazPlotseling wordt er sinds enige tijd weer volop geschreven over Glen...

Cover Dandy Warhols - Distortland

The Dandy Warhols - Distortland Iedereen die de The Dandy Warhols wel eens live heeft gezien, weet wat een...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT