RECENSIE: Zion Train - Versions

Zion Train
2017-02-10 Dubreggae ontstond eind jaren zestig op Jamaica. De rivaliserende soundsystems troefden elkaar af met hun dubplates met instrumentale versies (versions) van de nieuwste reggaehits. Op dancehall parties werden de instrumentale tracks opgeleukt met toastende deejays. Door technologische vooruitgang en de experimenteerdrang van dubproducers als King Tubby, Lee Scratch Perry en Augustus Pablo werd dub een volwassen genre binnen de reggae. Door immigratie vanuit de Caraïben kreeg dubreggae in de jaren zeventig ook voet aan de grond in Groot-Brittanië. Onder invloed van de britse dubscene van de jaren tachtig, met geluidgoochelaars als Mad Professor en Adrian Sherwood achter de knoppen, ontwikkelde de muziek zich steeds meer tot een digitale versie van dub: digital dub of digi-dub. De vloeiende sound van digi-dub laat zich goed mengen met andere laid-back muziekstijlen als ambient of new age of meer opzwepende stijlen als house, jungle en dubstep. Grote namen in het genre zijn Dreadzone, Revolutionary Dub Warriors en Vibronics.

Het oorspronkelijk uit Oxford afkomstige collectief Zion Train is wel het onbetwiste moederschip van de Britse digi-dub beweging. Hun nieuwe album heet (niet geheel toevallig) Versions. Op Versions horen we veertien nieuwe versies van tracks uit de periode 2011-2015. Vooral de platen State Of Mind en Land Of The Blind zijn hier goed vertegenwoordigd. Zion Train weet als geen ander hoe je dubreggae met andere stijlen kunt laten samensmelten tot een exotische cocktail van dansmuziek die ook prima te verteren is vanuit je luie stoel.

Opener ‘Ari Hanta’ wordt onder handen genomen door Universal Egg-labelgenoten Vibronics. In ‘Political Thing’, ‘Born For A Purpose’ en ‘Share The Flame’ is een vocale glansrol weggelegd voor dubpoetress Jazzmin Tutum. Afsluiter ‘No ID’, met een bijdrage van de Franse dubvocalist Daman, wordt maar liefst drie keer door de mangel gehaald, achtereenvolgens door Slamboree, Fleck en Dub FX. De breakbeats, bubbelende bassen, echo’s en flarden melodica vliegen je om de oren. De grote man achter Zion Train, Neil Perch, heeft met de hulp van vele anderen met Versions weer een puik plaatje afgeleverd.
Recensent:Bart Slaats Artiest:Zion Train Label:Konkurrent
Cover Kathryn Williams & Anthony Kerr - Resonator

Kathryn Williams & Anthony Kerr - ResonatorHet dertiende studioalbum van de Britse singer-songwriter Kathryn Williams...

Cover David West - Peace Or Love

David West - Peace Or Love De Australiër David West heeft al heel wat ervaring opgedaan als muzikant...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT