RECENSIE: Tim O'Brien - Where The River Meets The Road

O`Brien
recensie cijfer 2017-07-07 De Grammy winnaar Tim O’Brien bevindt zich al jarenlang in het midden van de Americana. Als onderdeel van het bluegrassgezelschap Hot Rize in de jaren ’80 en ’90, maar ook al enkele jaren als soloartiest. Where The River Meets The Road is het zestiende soloalbum van Tim. Hij heeft in de loop der jaren veel connecties opgebouwd. Tim O’Brien speelde met Steve Earle, heeft geschreven voor de Dixie Chicks en Chris Stapleton zingt op deze nieuwste plaat mee. Where The River Meets The Road is een echte Americanaplaat waarbij bluegrass, country en soul samen komen.

Daar zitten verschillende hoogtepunten bij. Eén van deze is het soulvolle ‘Friday, Sunday’s Coming’. Een stukje blues opent het nummer. In een walsend ritme zingt O’Brien erg soulvol en maakt hij er een gospelnummer van. Op de achtergrond hoor je een Hammond zachtjes janken. Tim O’Brien laat zijn stem afwisselen met gitaarspel. Het resultaat is prachtig. Net zo sterk is ‘Drunkard’s Grave’. Het nummer past beter in het stereotype beeld van de country. Er wordt gezongen over whisky en bier. Er zit een stukje steelgitaar in, maar ook de viool klinkt. De clichés hinderen echter niks. Tim O’Brien klinkt als een klassieke countrymuzikant in de stijl van Hank Williams. Dat staat hem goed.

Where The River Meets The Road is een schoolvoorbeeld van een sterke countryplaat. Tim O’Brien benut de vaste waarden van het genre, maar laat zich nergens door limiteren. De steelgitaar wordt aangevuld met een stukje blues. Een dansende bluegrassgekte biedt bij Tim O’Brien ook ruimte voor een vleugje gospel. Het is daarbij duidelijk dat hij een jarenlange ervaring meebrengt. Voor de liefhebbers van countrymuziek in haar brede vorm mag deze plaat daarom niet over het hoofd gezien worden.
Recensent:Karst Jaarsma Artiest:Tim O'Brien Label:Bertus
Cover Fionn Regan - The Meetings Of The Waters

Fionn Regan - The Meetings Of The WatersHij begon al met optreden voordat hij tien jaar oud was en hij kan meerdere...

Portofino

Various - Raymond Scott`s Portofino Variations Tegenwoordig valt iedereen over elkaar heen om, na het heengaan van een...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT