VERSLAG: Eurosonic/Noorderslag 2010

Festivalinfo was aanwezig op EuroSonic Noorderslag 2010 voor een verslag in woord en beeld. Bekijk hier de 90 foto's.

VERSLAG:

123

Dag 1

Groningen, de grootste stad van "het Noorden". Een oase van drukte in een woestijn van rust. Een stad die wordt beheerst door fietsen en studenten; veelal een combinatie van beiden. Drie dagen per jaar worden de hordes fietsers onder de wielen gelopen door muzikanten en muziekliefhebbers uit de rest van het land en daarbuiten. Eurosonic. Noorderslag. De nieuwjaarsreceptie van de Nederlandse muziekindustrie.

Reeds bij aanvang van de eerste avond Eurosonic staan er klinkende namen op het affiche. Bettie Serveert, The XX, Wardruna, The Isbells, Marina & The Diamonds. Ze komen uit alle windstreken. Uit eigen land is Anneke van Giersbergen één van de meest aansprekende namen op de vroege avond, met een opgefriste setlist. Het Deense rapmeisje Lucy Love bleek afgelopen zomer al een hit in eigen land, toen als opener van het Roskilde Festival. Het subgenre grime geniet nu nog vooral populariteit middels releases van Dizzee Raskal, hoewel Lucy Love zeker een aantal potentiële (club)hits op haar plaat heeft staan.

De Britse band We Were Promised Jetpacks zou wel eens de White Lies van 2010 kunnen worden. White Lies loste snel na Eurosonic 2009 zijn belofte in, mede dankzij veelvuldige airplay bij 3FM. En dat terwijl de band niks nieuws te bieden had; het is een luchtige variant van Editors en Interpol. Zo is We Were Promised Jetpacks een variant op bands als Bloc Party en We Are Scientists. Wederom niks nieuws onder de zon dus. Toch klinken deze Britten retestrak en uiterst gelikt. De dansbare popdreutels zijn toegankelijk en festivalwaardig. Een eigen smoelwerk ontbreekt en ook de getrainde oren zullen niet lang plezier beleven aan We Were Promised Jetpacks. Kortom, geknipt voor op de radio.

Absoluut niet geschikt voor op de radio is Shining. Met zo'n naam verwacht je een metalband, zeker wanneer het optreden plaatsvindt in een poppodium dat Machinefabriek heet. Shining is ook een metalband, echter doordrenkt van experimentele jazz. De muziek van Shining is hard, heftig, gecompliceerd en indrukwekkend tegelijkertijd. Teken een driehoek op de muzikale landkaart tussen Radiohead, My Bloody Valentine en Miles Davis en dan vind je Shining exact in het midden. Met krijsende saxofoonsolo's tussen de scheurende gitaren veroorzaken de Noren de eerste oorsuizingen van Eurosonic 2010.

De leren broeken blijven nog even aan als het aan Slimy ligt. Als een soort Franse Mika brengt de Fransoos over-de-top gaypop. Frankrijk doet het de laatste jaren niet zo goed in het Eurovisie Song Festival, maar daar kon met Slimy wel eens verandering in komen. Een zelfde soort blijheid treffen de bezoekers van Eurosonic aan in de Simplon, bij het Finse electrotrio Jesse. Gewapend met een laptop, Korg en elektrische drums produceert het drietal pompende electro met een dikke knipoog naar retro-dansmuziek. De New Kids uit het hoge noorden bouwen een dik feestje zonder broodje bakpao.

In een andere zaal van Simplon draait een andere club uit Scandinavië; Diskjokke. Het dj-gezelschap uit Noorwegen draait door tot in de kleine uurtjes, terwijl er boven in de Spieghel pentagrammen op de vloer worden getapet bij het optreden van I Was A Teenage Satan Worshipper. Een Eurosonic dag van uitersten.

123

FOTOGRAFIE: Marieke Waalwijk  

12345678
 foto Eurosonic/Noorderslag 2010  foto Eurosonic/Noorderslag 2010 Customs foto Eurosonic/Noorderslag 2010 Customs foto Eurosonic/Noorderslag 2010 Customs foto Eurosonic/Noorderslag 2010 John Ellis foto Eurosonic/Noorderslag 2010 John Ellis foto Eurosonic/Noorderslag 2010 John Ellis foto Eurosonic/Noorderslag 2010  foto Eurosonic/Noorderslag 2010 Royal Republic foto Eurosonic/Noorderslag 2010 Royal Republic foto Eurosonic/Noorderslag 2010 Royal Republic foto Eurosonic/Noorderslag 2010
 
12345678
 
festival logo

LOWLANDS LLAUNCHZaterdag 20 februari gaat de voorverkoop van Lowlands 2010 van start! Reden...

festival logo

SPEEDFEST 2009 Speedfest is mischien wel het luidruchtigste festijn van Nederland. En die...