VERSLAG: Haldern Pop 2010

VERSLAG:

  123  

Dag 2

Op de tweede dag wordt het rustieke Haldern wakker geschudt door het gitaargeweld van het Belgische Triggerfinger. Dat doet de band zoals we inmiddels van ze gewend zijn met verve. Toch dient het eerste echte hoogtepunt van het festival zich in de Spiegelzelt aan in de vorm van Laura Marling. De jonge zangeres kreeg eerder in Nederland een Oude Zaal van de Melkweg al muisstil en dat lukt haar vandaag wederom. Misschien wel een extra knappe prestatie, gezien de rumoerigheid die normaal volop aanwezig is in de tent. Als extraatje beklimt ook vriendje Marcus Mumford het podium op om de banjo te spelen.

De Jamaicaanse Rox is net als Triggerfinger een fijne afwisseling tussen alle indiebandjes en krijgt de weide dan ook zonder al te veel moeite mee. Hit My Baby Left Me is al redelijk snel aan de beurt, maar ook het overige werk van de kleine zangeres doet het prima. Alhoewel ze misschien iets te veel reggae speelt, deint de weide gedurende een uur vrolijk op en neer.

De lichtshow van Delphic leent zich beter voor een optreden in het donker, maar gelukkig heeft de band het muzikaal ook dik voor elkaar. Singles Doubt en Halcyon worden met veel gejuich onthaald en de band die begin dit jaar werd getipt door de BBC lost de verwachtingen met gemak in.

Het hoogtepunt van in ieder geval de vrijdag en misschien wel Haldern Pop 2010 dient zich aan in de vorm van Mumford & Sons. De band die vorig jaar nog optrad in de Spiegelzelt is razendsnel populair geworden en is vandaag zelfs de headliner van het hoofdpodium. Terecht, aangezien het veld overvol staat voor Marcus Mumford en zijn band. Een uur lang is de weide een grote hoedown, die helemaal ontploft bij hits Little Lion Man en The Cave. Niet eerder dit weekend stond het hele festival zo euforisch naar een optreden te kijken. Dat het stiekem allemaal begonnen is op hetzelfde festival vorig jaar maakt het des te mooier.

Alhoewel het een zware taak is Mumford & Sons op te volgen, doet Esben and the Witch het alleraardigst. Sterker nog; ze zorgen voor een nieuw hoogtepunt dit weekend. De hypnotiserende en beklemmende muziek leent zich uitstekend voor de Spiegelzelt. Alhowel het lang niet volstaat, laat het publiek zich maar al te graag meeslepen. Een soort Fever Ray meets Florence and the Machine, zonder op een van de twee teveel te lijken.

Behalve een hoop fijne bands is het verder vooral genieten op Haldern Pop 2010. Of dat nu aan een van de picknicktafels in de Biergarten is of op de weide voor het hoofdpodium; overal is de sfeer fantastisch. Beirut komt niet helemaal uit de verf op datzelfde podium; misschien door de organisatie op een te hoog voetstuk geplaatst, want de Spiegelzelt zou nog altijd een beter podium zijn voor de man. Een fijne afsluiter is er in de tent nog wel in de vorm van Junip, de nieuwe band van Jose Gonzalez.

Daarmee sluiten wij de tweede dag van Haldern Pop af, na een paar rondjes op de camping uiteraard, waar het feest vrolijk doorgaat. Complete huisraden staan geinstalleerd op de camping en de bezoekers schuiven maar al te graag bij elkaar aan. Nog een dag te gaan.

  123  
 
festival logo

LOWLANDS FESTIVALREPORT 2010Via Festivalinfo is twee weken lange gezocht naar de twee personen die voor...

festival logo

SUMMER DARKNESS 2010 De achtste editie van het Summer Darkness Festival vond plaats van vrijdag 13...