VERSLAG: 5 Days Off 2011

VERSLAG: Marco Muhring  

1234

5 Days Off 2011 vrijdag

Op vrijdag zijn het dubstepgrootheden Digital Mystikz die de avond mogen programmeren. Zij komen met de crème de la crème van de dubstep uit Londen overgevlogen om de boel hier eens goed op stelten te zetten. Iets wat Digital Mystikz, een duo dat bestaat uit Coki en Mala, altijd doet is het niet bekend maken van een tijdschema. Aan de ene kant veroorzaakt dit gemopper en onduidelijkheid vooraf, maar in de praktijk blijkt dat het hierdoor al vroeg goed gevuld is. Nadat Vivek (die niet op de line-up stond maar op uitnodiging van Mala toch even langskomt) het eerste uur in een nog lege Max heeft gedraaid is het om 23 uur al aan James Blake. Hij draait de boel mooi warm. Het hitjespubliek stelt hij teleur door ‘Limit To Your Love’ niet te doen, maar daartegenover staat ‘Unluck’ dat wel gedraaid wordt. Vanaf middernacht is het aan Kode9 die kortweg een matte set neerzet. De UK Funky is meer geschikt voor tijdens een edtie van Colors dan op deze avond voor dubstepliefhebbers. De reden dat hij toch mag draaien is vermoedelijk omdat hij toch al in het huis is.

Een uur na zijn djset gaat hij namelijk live, met MC Spaceape. Alweer vijf jaar geleden brachten zijn samen Memories of the Future uit, een van de eerste dubstepalbums ooit en inspiratiebron voor velen. Dit jaar staat er een nieuwe plaat gepland en daarvan krijgt de Oude Zaal een voorproefje. Spaceape is opzwepender dan ooit en een Kode9 zit duidelijk stukken beter in zijn vel dan daarvoor tijdens zijn djset. Laat die plaat maar komen. Naast Kode9 + The Spaceape gaat ook Darkstar live in de Oude Zaal. Sommigen noemen hen ‘de Radiohead van de dubstep’ en dat de groep dit zelf ook wel vindt laten ze blijken door al vroeg in de set ‘Videotape’ van diezelfde band te coveren. De reacties op debuutalbum ‘North’ waren lovend, maar live valt Darkstar tegen. Zo ook vandaag. Het is allemaal wat saai: het zijn eigenlijk geen liedjes maar sfeerbeelden. Het kabbelt wat voort en pakt niet. De nummers hebben nauwelijks beats, waardoor het publiek er een beetje ongemakkelijk bijstaat. De zaal loopt dan ook onthutsend snel leeg, terwijl de zanger ‘I won’t forget you’ prevelt.

Om dan in de Max op Loefah te stuiten is een waar hemelsgeschenk. Loefah wordt ook wel eens het derde lid van DMZ genoemd en staat aan het begin van het genre. Waar veel dj’s van het eerste uur echter hun ziel verkochten aan hersenloos gewobbel of juist alleen maar platen uit 2006 bleven draaien en in de vergetelheid geraakten, is Loefah met het genre meegegroeid. Als oprichter van kwaliteitslabel Swamp81 bracht hij muziek van Kryptic Minds, The Bug en Pinch uit. Vanavond gaat het voor het eerst echt los. De verse, veelal onuitgebrachte platen doen het erg goed. De handen gaan in de lucht bij Ramadanman — Work Them en natuurlijk komt ook Sicko Cell (dat uit zal gaan komen op Swamp81) weer eens voorbij.

Loefah is een vroegtijdig hoogtepunt maar de avond is natuurlijk nog lang niet voorbij. De echte eindbazen van deze avond zijn natuurlijk Digital Mystikz. Zij draaien slechts een uurtje, maar doordat de avond zo vol zit kon dit waarschijnlijk niet anders. In dit uurtje pompen ze alle klassiekers voorbij, zij het iets lomp. Als Mala in zijn eentje is zijn z’n djsets altijd diep en bezwerend, nu zijn het helaas de knallers van Coki waarbij finesse ontbreekt. Maar de Melkweg heeft lang genoeg gewacht en gaat kapot op knallers als Night en Goblin. Na een uurtje zit het er alweer op, maar Skream neemt het stokje maar wat graag over. Voor DMZ begrippen gaat het nu allemaal wel heel hard: het is nu eigenlijk knallen om het knallen. Dat hij I Need Air van ‘zijn’ Magnetic Man inkopt en rewind is natuurlijk compleet terecht en zal niemand hem kwalijk nemen, maar zeker het laatste half uur komt de ene na de andere rocksteptrack voorbij. Dat de veel subtieler te werk gaande Goth-Trad daarna de zaal leeg mag draaien is voor hem pijnlijk, want na het slagveld dat Skream achter laat is er voor hem weinig meer te winnen.

1234
 
festival logo

OOR 40 JAAR 2011Lang gewacht, stil gezwegen, nooit gedacht, toch gekomen: 40 jaar OOR! Jawel,...

festival logo

ENERGY 2011 Energy is de nieuwe naam voor Trance Energy. Het festival in Utrecht geraakte...