VERSLAG: 5 Days Off 2011

VERSLAG: Marco Muhring  

1234

5 Days Off 2011 zondag

De dag daarna, de afsluitende dag, mag Pearson Sound wederom op komen treden. Ditmaal op uitnodiging van Modeselektor, die onder de vlag Modeselektion hun favoriete collega-artiesten hebben uitgenodigd. Geheel volgens verwachting is de set van Pearson Sound in de Oude Zaal van de Melkweg stukken dieper en ingetogener dan een dag eerder in de Paradiso en wederom wringt het dat de opbouw een avond eerder in de soep liep. De zaal is echter mager gevuld, omdat Apparat in een propvolle Max staat te knallen.

Even daarvoor stond Hudson Mohawke in een iets legere Max. Hij is de laatste jaren een graag geziene gast in Nederland. Debuut ‘Butter’ komt alweer uit 2009 en dat hij sindsdien niet stil heeft gezeten bewijst hij vanavond: op slechts twee ‘oude’ tracks na is alles nieuw. Na de behoorlijk toegankelijke set van Siriusmo, die nummers van zijn debuut Mosaik op matige wijze aan mekaar mixte, loopt het na een paar minuten van Hudson Mohawke een beetje leeg: niet iedereen is even gek op de hak op de tak hiphopbeats. Na een kwartier volgt het eerste bekende nummer: ZooOooOOm, dat op herkenning van het publiek kan rekenen. Maar ook hierna blijft de Melkweg positief reageren op de nieuwe, voor hun onbekende tracks. Een volgend hoogtepunt volgt halverwege de set, als ‘Thunder Bay’ – een track die schreeuwt om een release – wordt gedraaid. Vlak voor tijd speelt hij zijn tweede bekende nummer, ‘FUSE’, dat een lang intro meekrijgt.

Weer terug naar iets later op de avond: Apparat dus. Zij zijn deze zondag– naast Modeselektor – overduidelijk de publiekstrekker. Meeklappen, aanstekers in de lucht: de Duitser houdt wel van wat publieksparticipatie. Fans van Moderat, het samenwerkingsproject van Apparat en Modeselektor treurden eerder dat Moderat niet op de line-up staat, terwijl wel beide acts aanwezig zijn. Ook zij komen aan hun trekken aangezien Apparat en later ook Modeselektor tracks van het samenwerkingsverband draaien. Na Apparat mag Modeselektor zelf de avond afsluiten, en doen dat volgens verwachting: hard, dansbaaar en opzwepend. Het duo gaat ruim langer door dan de officiele eindtijd van 4 uur, en dat geeft wel aan dat de sfeer er goed inzat. Wel is het nog steeds erg druk en benauwd in de Max.

Dat zorgt ervoor dat een man of honderdvijftig zijn heil zoekt in de kleine zaal, waar wonderkind Kyle Hall staat te draaien. In tegenstelling tot het beukwerk in de grote zaal kiest hij voor een subtielere aanpak. Zijn zijn deephouse kruipt onder je huid en bouwt op naar euforische momentjes. Een prima alternatief en een relaxte afsluiter van deze editie van 5 Days Off.

1234
 
festival logo

OOR 40 JAAR 2011Lang gewacht, stil gezwegen, nooit gedacht, toch gekomen: 40 jaar OOR! Jawel,...

festival logo

ENERGY 2011 Energy is de nieuwe naam voor Trance Energy. Het festival in Utrecht geraakte...