RECENSIE: Houses - End of Story

Houses - End of Story
2010-09-17 Een van de mooiste momenten in het leven, is wanneer je een cd opzet van een band waarvan je nog helemaal niets kent, waarvan je ook geen verwachtingen hebt, maar die je dan toch overrompelt met geweldige muziek waardoor je de band meteen beter wilt leren kennen. Die ervaring had ik toen ik de debuut EP van Houses, End of Story opzette. Het Amsterdamse bandje, bestaand uit Ella van der Woude, Manuel van den Berg, Jeroen Rolofsen, Gijs Loots en Tobias Ponsioen, zegt te zijn beïnvloed door de Canadese indie scene, maar heeft ondanks het overschot aan voorbeelden dat daar te vinden is een unieke, eigen sound waarmee ze het hart van vele muziekliefhebbers op hol kunnen laten slaan.

Het aanstekelijke 'Stay With Me' is het perfecte openingsnummer voor een beginnend bandje. Zowel de eerste zinnen van het lied - "I wish I could live in a book, I wish I could be a letter, you would say my name, you would know me well" - gezongen door de prachtige, dromerige stem van zangeres Ella, als het deuntje gespeeld door toetsenist Jeroen blijven aan je hersenen plakken. Maar inzien dat Houses echt een bandje is dat je aandacht verdient, doe je eigenlijk pas wanneer de gitaren het ingetogen liedje openbreken. Ademloosheid gegarandeerd.

En het blijft niet bij een mooi openingsnummer. Ook op de vier andere tracks op deze EP laat Houses horen een bijzondere band met verschillende muzikale kanten te zijn. Zo wordt Ella op 'Faster' bijgestaan door de zang van Manuel, wat een prachtige combinatie blijkt te zijn en is de afsluiter 'Killing My Best Friend' verrassend, omdat Houses hier ineens een stuk rauwer klinkt dan op de andere liedjes.

De Nederlandse indie scene telt honderden bands die iedere week in kleine tentjes hun nog onbekende creaties aan een handjevol mensen laten horen. Houses steekt op het moment met kop en schouders boven de meute uit. Laten we dus hopen dat End of Story pas the beginning is.
Recensent:Randy Timmers Artiest:Houses Label:We Like Records
[Brainpower] – [Dub & Dwars]

Brainpower - Dub & Dwars Brainpower is landelijk zeer bekend geworden met het maken van hiphop. Dat...

Caitlin Rose – Own Side Now

Caitlin Rose - Own Side Now “The most exciting act in Nashville right now” titelde ‘The Independent On...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT