RECENSIE: Motorpsycho - Behind The Sun

Motorpsycho
2014-05-04 De Noorse band Motorpsycho draait al heel wat jaren mee in het alternatieve rockcircuit en blijft daarbij gestaag nieuwe platen maken. Ze hebben dan ook ondertussen een indrukwekkende catalogus weten op te bouwen, welke vol staat met kwalitatief hoogstaand werk. De twee leden van het eerste uur, Bent Sæther en Hans Magnus Ryan, worden sinds 2007 bijgestaan door drummer Kenneth Kapstad, nadat Håkon Gebhardt de band na vele jaren had verlaten. De groep uit Trondheim mag dan nooit echt grote commerciële successen geboekt hebben, ze hebben ondertussen wel een trouwe schare fans om zich heen verzameld. Ook in Nederland worden ze door een fanatieke groep gevolgd en gelukkig zijn ze regelmatig op de Nederlandse podia te bewonderen.

Bij een nieuwe Motorpsycho plaat is de vraag eigenlijk nooit of hij goed is, maar alleen hóe goed. De mix van metal, psychedelische rock, prog rock, aangevuld met de nodige jazzinvloeden, is namelijk altijd van hoog niveau en stelt nooit teleur. De kwaliteitsverschillen zitten dan ook voornamelijk in de details. Zo wil de band zichzelf nog wel eens verliezen in te lang uitgesponnen jams of het de luisteraar soms te lastig maken. Behind The Sun echter is prima in balans en is daarom een erg mooie Motorpsycho release geworden.

Al direct vanaf het openingsnummer 'Cloudwalker' is het volop genieten van een wervelwind aan prachtig gitaargeweld en spetterend drumspel. De negen nummers zijn gevarieerd en staan bol van het avontuur. Zo wordt In 'Kvæstor' terloops nog even een drum solo meegenomen, die zo vernuftig in het nummer is ingebouwd, dat hij heel natuurlijk binnen het geheel past. Dat is het knappe van de band; ingewikkelde passages toch eenvoudig laten klinken. Halverwege vinden we het meer dan twaalf minuten lange drieluik 'Hell. part 4-6', het vervolg op 'Hell part 1-3' van voorganger Still Life With Eggplant. Het begint met strijkers en ontvouwt zich dan langzaam tot het bij het middenstuk met een soort soundscape pas op de plaats maakt, om uiteindelijk te eindigen in een lange jam. Het is kenmerkend voor Motorpsycho, die de luisteraars graag op avontuur stuurt.

Behind The Sun is een mooie gelaagde plaat geworden, die je de tijd moet geven om helemaal te bezinken, maar dan veel moois prijs geeft. De vinyl versie bevat nog eens twee instrumentale nummers, die als zogenaamde parallelle tracks op de schijf staan. Afhankelijk van hoe je de naald op de plaat zet, wordt één van de twee nummers gespeeld, en is daardoor een leuk extraatje voor de liefhebbers van het zwarte goud. Maar in de muziek zelf vindt je ook genoeg inventiviteit, mocht je geen platenspeler hebben en het op cd of via een stream willen beluisteren.
Recensent:Ronald Kats Artiest:Motorpsycho Label:Stickman Records
Cover Polar Bear - In Each And Every One

Polar Bear - In Each And Every OneDe heren, Pete Wareham en Mark Lockheart (tenorsax), Seb Rochford (drums),...

Cover The Afghan Whigs - Do To The Beast

The Afghan Whigs - Do To The Beast Hoewel de band nooit grote successen behaalde, leverden The Afghan Whigs in...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT