RECENSIE: Highrider - Roll For Initiative

Highrider
2017-12-18 Anderhalf jaar geleden kregen we te maken met Armageddon Rock de debuut EP van Highrider. Ondergetekende verklaarde zelden zo een apart plaatje te hebben gehoord. Want wie verzint het om hardcore punk vol thrashmetal invloeden met ouderwetse progrock te vermengen? Juist, dat verzin je niet en toch hebben de vier Zweden het voor de tweede maal geflikt om de stijlen, die eigenlijk niet vermengd kunnen worden, te mengen. Het eerste echte album van Highrider, Roll For Initiative is daardoor een plaat geworden die rechtstreeks in het verlengde ligt van haar debuut EP en ook nu weer tart met alle wetten van logica en muzikale harmonieën.

Het meest logisch lijkt het dat de liefhebbers van hardcore punk en death ’n’ roll hier mee aan de haal gaan. Progrockers gaan dit een kleine drie kwartier durende schijfje niet trekken dat is zeker, ondanks het constant jengelende Deep Purple –achtige orgeltje. Het is natuurlijk vooral die hardcore schreeuwstem van Andrea Fagerberg die gaat afschrikken. De Metallica-achtige thrashriffs zijn waarschijnlijk nog wel te doen, want als je een song al ‘Batteries’ gaat noemen, dan vraag je er ook om dat men Metallica riffs gaat horen in de muziek. Over songtitels gesproken, een track met de naam ‘Vagina Al Dente’ is ook al niet een titel waardoor uw platenboer dit schijfje tussen progrock gaat plaatsen. Kortom, we noemen dit voor het gemak maar hardcore metalpunk met een orgeltje.

De meeste songs denderen noest door en zijn zeer genietbaar. De afwisseling zit hem overigens vooral in de intro’s, maar het onderscheid in de songs zelfs is niet altijd duidelijk, maar dan de manier hoe openingstrack ‘Nihilist Lament’ met horror-orgeltje er flitsend in kleunt, daar word je wel weer vrolijk van. Over intro’s gesproken, de drone-achtige aan Black Sabbath refererende intro’s van ‘A Burial Scene en ‘Vagina Al Dente’ zijn zeer smakelijk. Deze songs zijn daarbij het meest afwisselend. Noemenswaardig is ook nog het vrij lange ‘Emotional Werewolf’ dat klink als Deep Purple met een aan keelontsteking leidende Ian Gillan, inclusief de kenmerkende orgel- en gitaarsolo’s.

Roll For Initiative is een bijzonder schijfje en aangezien het de eerste echte langspeler van Highrider is, is het zeker nog origineel te noemen. Maar het nieuwtje is er hiermee nu wel vanaf en de band zal in de toekomst wat meer dan dit ene trucje moeten brengen om echt interessant te blijven. Toe nu toe: goed gedaan gasten, lekkere ongrijpbare beukplaat.
Recensent:Jan Didden Artiest:Highrider Label:Hard Life Promotion
Cover Hällas - Excerpts From Future Past

Hällas - Excerpts From Future PastHet belang van Zweedse progrock is inmiddels wereldwijd bekend. Diverse bands...

Cover Saturday`s Heroes - Pineroad

Saturday`s Heroes - Pineroad Een vierkoppige band uit Zweden dat streetpunk maakt á la Bad Religion, NOFX...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT