RECENSIE: Blonde Redhead - 23

Blonde Redhead - 23
2007-04-18 Het verhaal achter Blonde Redhead is een verhaal apart. Opgericht door de Italiaanse identieke tweeling Simone en Amedeo Pace en de Japanse kunstschoolstudente Kazu Makino. Nergens leek het geluid van de band aan te slaan, totdat ze in 1995 werden ontdekt door Steve Shelley, drummer van Sonic Youth. Nadat het eerste en tevens titelloze album van Blonde Redhead werd ondergebracht op Steve's 'Smells Like Records', ging het snel bergopwaarts met het drietal. Vijf (succesvolle) albums zouden in de jaren daarna nog volgen en in 2007 is het de beurt aan hun zesde schijfje: 23.

Op het uit 2004 afkomstige album Misery is a Butterfly lijkt de band nog opzoek naar een vernieuwend, comfortabel en passend geluid. Een moeilijke zoektocht aangezien zo'n beetje alles op muzikaal gebied al geboren lijkt. Met 23 heeft de band de zoektocht beëindigd en doet waar het zelf zin in heeft. Het enthousiasme straalt er vanaf en het klinkt allemaal iets dieper, tevens gepolijster dan we van Blonde Redhead gewend zijn. Hiermee bereikt de band waarschijnlijk wel een grotere doelgroep. Enerzijds diepe, ingetogen poprock, maar anderzijds ook toegankelijk voor een ieder die nog kennis moet maken met de muziek.

De gelijknamige opener '23' weet meteen de interesse te wekken door het sobere begin dat word versterkt door een dromerig en galmende zang. Daarna volgen nog negen nummers die hier naadloos op aansluiten. Het enige puntje van kritiek op deze plaat is dat het verrassingseffect er na een halfuur wel van af is. Maar goed, de 43 minuten die het schijfje telt zijn wel moeiteloos door te komen.
Recensent:Kenneth Steffers Artiest:Blonde Redhead Label:4AD / V2
Bright Eyes - Cassadaga

Bright Eyes - Cassadaga Bright Eyes , oftewel Conor Oberst, heeft er al een heel leven opzitten met...

Mur-Dog - Unleashed Als sinds 2002 maakt het vijftal Mur-Dog vooral Tilburg en omgeving...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT