RECENSIE: Lonnie Holley - Mith

Holley
2018-12-02 Op zijn zestigste begon Lonnie Holley pas met muziek. MITH is zijn derde album en Lonnie Holley is ondanks zijn leeftijd van 68 jaar heel modern en experimenteel. Voordat hij met muziek begon was hij als succesvol kunstenaar bekend als The Sand Man. Zijn kunst is in verschillende grote musea te zien. Van schilderijen en poëzie tot vooral sculpturen. Lonnie Holley maakt het liefst sculpturen van afval en gevonden voorwerpen en gebruikt dit in zijn kunst. Zijn nieuwe plaat MITH is een ook stukje kunst en is net zo bijzonder.

Lonnie Holley komt uit een gezin van 27 kinderen, werd zelf vader op zijn vijftiende en heeft nu vijftien kinderen. Zelf zegt hij dat hij als klein kind is geruild voor een fles whiskey, daarna heeft hij zijn kindertijd doorgebracht in kindertehuizen. Later is hij onder andere kok geweest in Disney World, voordat hij kunstenaar werd.

De plaat MITH is niet onder een genre te plaatsen. Het is experimentele jazz in combinatie met blues en psychedelische ritmes en zelfs dan is pas een deel van zijn muziek samengevat.
In het nummer ‘I’m A Suspect’ is zijn stem verschillende keren door elkaar en over elkaar heen te horen. Deze hypnotiserende manier van zingen maakt de track in combinatie met zijn grommende stem erg bijzonder. Hij herhaalt steeds ‘I'm a suspect in America’ door het nummer heen en sleept je zo mee de muziek in.

Het album kent meerdere nummers die ruim zeven minuten duren. Met als hoogtepunt ‘I Snuck Off The Slaveship’, dit liedje duurt maar liefst achttien minuten. Hoewel je misschien zou verwachten dat dit langdradig of saai wordt, gaat de lengte dat de nummers niet ten koste van de kwaliteit van de plaat. Dit laat zien dat er veel werk, tijd en moeite in is gestoken.

De muziek op MITH is niet in een hokje te plaatsen. Het album is kunst en zo moet je het ook bekijken. Blues, jazz, soul, alles komt voorbij en op deze manier heb je het nog niet eerder gehoord. Een bijzondere plaat die je zeker een keer geluisterd moet hebben.
Recensent:Linda Kremer Artiest:Lonnie Holley Label:Jagjaguwar
Cover Oh Sees - Smote Reverser

Oh Sees - Smote ReverserWeet u het nog? OCS, The Ohsees, The Oh Sees, Thee Oh Sees, Oh Sees : weinig...

Cover Roosevelt - Young Romance

Roosevelt - Young Romance De Duitse Marius Lauber is al een tijdje bezig in de muziekwereld. Dat de...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT