RECENSIE: Vandenberg's Moonkings - Rugged And Unplugged

Moonkings
2018-12-30 Dat Adje van den Berg, alias Adrian Vandenberg, lekker eigengereid doet wat hij zelf wil, dat kennen we zo onderhand wel van hem. Zo hing hij zijn band Vandenberg na drie prima albums aan de wilgen om zich bij Whitesnake aan te sluiten. De wereld hing aan zijn voeten, maar toch kwam zijn carrière nooit helemaal van de grond. Hij verdween niet helemaal van de radar, maar trad ook niet vaak op de voorgrond. Veel sessiewerk, schilderen, wat geknutsel voor het tv programma Starmaker waren de zaken die Adje’s aandacht volledig opeiste. Maar gelukkig was daar in 2014 ineens Vandenberg’s Moonkings, tot grote vreugde van zijn fans. Een band met Adje in het midden, maar wel eentje met een echt bandgevoel. Twee goed ontvangen albums zijn tot nu toe het resultaat. Waarschijnlijk omdat ze het zelf gewoon leuk vinden en misschien ook wel om een gaatje te vullen, hebben ze een geheel akoestisch album opgenomen. Omdat de plaat maar 26 minuten klokt kunnen we eigenlijk meer spreken van een EP.

Op Rugged And Unplugged komen acht songs langs waarvan er vijf van de twee Moonkings platen komen, een nieuw instrumentaal nummer en twee oudjes uit het roemruchte verleden. De fans zullen ongetwijfeld blij zijn met plaatje en aan de kunsten van Ad en zijn kompanen zal het ook niet liggen, maar we kunnen er niet onderuit dat de versterkte versies toch wat meer impact hebben.

Rugged and Unplugged doet het zeker goed op de achtergrond bij een lekker etentje of iets dergelijks, maar de spanning die de originele versies van ‘Burning Heart’ (Vandenberg) en ‘Sailing Ships’ (Whitesnake) zo kenmerken valt in de akoestische versies enigszins weg. Jan Hoving zingt ze absoluut heel mooi en de intro van ‘Burning Heart’(een van de mooiste rockballads ooit geschreven) is super herkenbaar, dus daar ligt het niet aan. Het korte, afsluitende instrumentale niemendalletje ‘Sundown’ voegt ook niet veel toe aan Rugged And Unplugged dat een aardig tussendoortje is om de fans weer even zoet te houden. Niets meer, niets minder.
Recensent:Jan Didden Artiest:Vandenberg's Moonkings Label:Mascot Records
Cover Therapy? - Cleave

Therapy? - CleaveNostalgie in de muziek zorgt soms voor een mooie terugblik of geslaagde...

Deelder Lek

Deelder & Van der Lek - Jazz ”Of de heren boekers ons willen boeken, of wegzetten zoals dat heet, daar...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT