RECENSIE: El Zombie - Life Is Bli$$

El Zombiew
2019-01-16 De twee illustere heerschappen van El Zombie hebben er al minstens zeven levens opzitten in de ‘Utregse’ scene. Veteraan Erwin (zang en gitaar) zat in een ver verleden in de psychedelische garagerockband The Milkmen en (als orgelman) in surftrashcombo The Riddlers. Drummer René - ook (backing) vocals - zat in The Mot Squad en sixties gezelschap The Stoned. De vochtige kelders, muffe oefenruimtes en kleine zaaltjes van Utrecht kennen de heren dan ook beter dan hun eigen huiskamer.

El Zombie heeft er na enkele vinylsingles, een EP en wat verzameld werk nu een zwarte langspeler uit weten te persen. Dat betekent twee kanten voor de prijs van één! Life Is Bli$$ heet de nieuwe plak. De opnamen dateren al van 2017, maar wie maalt daarom. De nummers zijn opgenomen in de Kytopia studio’s onder leiding van Wouter Stam en Arjan de Vreede (alias DJ DNA). Die laatste nam ook de mix voor zijn rekening.
De lo-fi garagetrashblues van El Zombie komt rechtstreeks uit de oefenruimte van de dB’s en is een onstuimige mix tussen John Lee Hooker en The Velvet Underground. De teksten van El Zombie zijn alles tegelijk: gevat, vilein, venijnig, treffend en bij tijd en wijlen hilarisch. De regels van ‘On Cheap Thrills’ zijn onvergetelijk: ”Colonel Parker! Was last seen!, Spending his fortune! On slotmachines!, Yeah!, On cheap thrills!……..Mama Cash!, Needed an upper!, Took a sandwich!, It was her last supper!, Yeah!, On cheap thrills!”. Of ”Here comes Johnny with his new born band, Playing heavy metal in heavy metal land”, aldus El Zombie in ‘Freakface’.

Kant A sluit af met het ingetogen ‘Hey You Vampire’ en de titelsong ‘Life Is Bli$$’ (”And that’s what it is”). Kant B opent met ‘Morons’ waarin drummer René de vocalen waarneemt en de frustraties uit zijn poriën schreeuwt over IPA’s, vegan sandwiches, lattes, overprized heavyweight vinyl records en andere hipster trends. Het instrumentale ‘Burningham’ leunt zwaar op een onvervalste Stones-riff en op ‘The Runner-Up’ mag Peter (Papi Chulo) Daniëls een nummertje mee toeteren op zijn altsaxofoon.

El Zombie is al jaren het best bewaarde geheim van de Utrechtse dB’s-scene. Erwin heeft het gitaarspel en de coolness van Lou Reed, het onverstoorbare drumwerk van René is op zijn minst schatplichtig aan ….eh….Moe Tucker. Weg met de gestileerde lo-fi sound van Jon Spencer of The Black Keys, want El Zombie is the real deal!.
Recensent:Bart Slaats Artiest:El Zombie Label:Eigen Beheer
Cover The Pheromones - Favourite Mistakes

The Pheromones - Favourite MistakesIn de jaren ‘90 en ’00 vuurde Nuff Said, rond de Middelburgse broers Slager,...

Cover Trondheim Jazz Orchestra - Happy Endlings

Trondheim Jazz Orchestra - Happy Endlings Het Trondheim Jazz Orchestra (TJO) bestaat bijna twintig jaar en lijkt in...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT