RECENSIE: Girlpool - What Chaos Is Imaginary

Girlpool
2019-04-29 Clair Tucker en Harmony Tividad vormen het duo Girlpool, een indieband uit Los Angeles die zich qua geluid in het gebied van shoegaze- en dreampopacts als My Bloody Valentine, Slowdive, Sonic Youth en Beach House bevinden. What Chaos Is Imaginary is hun derde album en volgt Powerplant op. Op dat album bundelde het collectief diverse stijlen als Britpop, alt-rock en emo aan shoegaze en dreampop en deze twee laatste genres voeren ditmaal de boventoon. De jaren ‘90 komen daarbij meerdere malen naar boven drijven, hoewel er een zeer frisse bries door de muziek van Girlpool waait.

Gitaren zijn op What Chaos Is Imaginary het belangrijkst. Deze worden op diverse manieren ingezet. Soms lieflijk, soms wat meer jagend zoals in het nummer ‘Stale Device’, waarin het duo met hun gitaren en drums een muur van geluid optrekken. Een belangrijke verandering vond plaats in het stemgeluid van Clair Tucker. Dit album is uitgekomen nadat hij aan de transitie van vrouw naar man begon en door de testosteron is zijn stem een stuk lager geworden. Nog steeds zorgt de samenzang tussen hem en Tividad voor een dromerige effect.

De zachte gitaarakkoorden waaieren prachtig uit in het volle maar compacte geluid dat het tweetal hier naar buiten brengt. ‘All Blacked Out’ is zo’n lied dat heel minimaal en klein is gehouden, maar juist op deze manier een krachtig effect bereikt. Ook het akoestische ‘Hoax And Shrine’ schittert in zijn subtiliteit. Op andere nummers klinkt het tweetal vuriger en worden de snaren wat agressiever aangeslagen.

Het is knap hoe Tucker en Tividad zo vloeiend kunnen schakelen tussen zachte golvende melodieën in nummers die dromerig van aard zijn, en meer scherpe hoekige nummers waarin het gitaargeluid flink wordt opgerekt. Op het titelnummer worden dromerige gitaarakkoorden versterkt met snaarinstrumenten die een zwevend karakter hebben. Tucker en Tividad zingen er samen lijzig omheen.

De titel van dit album verwijst naar het constante veranderen van een persoonlijkheid terwijl je terugkijkt naar het verleden. Misschien vormt dit album daarom ook een keerpunt binnen het leven van Tucker, die na zijn coming out als transgender niet steeds hoeft te fluctueren qua persoonlijkheid. In de muziek hoor je deze standvastigheid ook terug en dat levert nu en dan magische momenten op.
Recensent:Jasper van Quekelberghe Artiest:Girlpool Label:Anti
Cover Swallow the Sun - When A Shadow Is Forced Into The Light

Swallow the Sun - When A Shadow Is Forced Into The LightWe hadden al meer dan drie jaar zo goed als niets vernomen van Swallow The...

Cover Purgatory - Purgatory EP

Purgatory - Purgatory EP Iedereen die klassieke metal een warm hart toedraagt is bekend met Iced...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT