RECENSIE: Test Dept - Disturbance

Test Dept
2019-06-24 Industrial werd in de jaren negentig behoorlijk groot. De Amerikaanse bands Ministry en Nine Inch Nails werden mega-acts. Toch lag het zwaartepunt van de industrial–scene in het Europa van eind jaren zeventig, begin jaren tachtig met acts als Cabaret Voltaire, Throbbing Gristle, Einstürzende Neubauten en Test Department of TEST DEPT.

De desolate fabrieksterreinen van het post-industriële Europa vormden het ideale decor voor de muziek van de grondleggers, die zich weer lieten inspireren door uiteenlopende muziekstijlen. Van vroege elektronische muziek, avant-garde, minimal music en modern klassiek tot no-wave en (post)punk. Vaak gecombineerd met videokunst of performance art.

In 1997 viel TEST DEPT uit elkaar. En nu, meer dan twintig jaar later, is er een nieuw album Disturbance (uitgebracht op One Little Indian). En het is natuurlijk weer industrial wat de klok slaat bij TEST DEPT. Er zijn op het nieuwe album ook nog wat sporen terug te vinden van hun techno-verleden in de jaren negentig.

Niet geheel toevallig dat TEST DEPT nu weer van zich laat horen. Waren het in de jaren tachtig roerige tijden met massale werkloosheid, stakingen en het ijzeren regiem van Margaret Thatcher. Het Brexit tijdperk van nu brengt net zoveel onzekerheden met zich mee. Dat vraagt dan ook om een reactie van een politiek-activistische band als TEST DEPT.

De militante song ‘Landlord’ is een mooi voorbeeld waarin de industrial sound van de jaren tachtig succesvol wordt gemixt met jaren negentig techno: ”We’re building for democracy!:. Met ‘Debris’ wordt een rustmomentje ingebouwd: de zang, die klinkt als een religieuze chant, wordt begeleid door een constante ruis, aangevuld met sfeervolle geluiden van percussie, klankschalen en piano.

Op ‘Information Scare’ steekt TEST DEPT de frontsoldaten van Front 242 naar de kroon en ‘Gatekeeper’ klinkt als een doodgeboren liefdesbaby van Dead Can Dance en Christian Death.

Als dit roerige tijdperk vraagt om een band als TEST DEPT en de band ook weet te leveren, dan bewijst TEST DEPT met Disturbance nog relevant genoeg te zijn in 2019.
Recensent:Bart Slaats Artiest:Test Dept Label:One Little Indian Ltd
Cover Versing - 10000

Versing - 10000 10000 is het tweede album van Versing . Versing is een indierockband uit...

Cover Gus Dapperton - Where Polly People Go To Read

Gus Dapperton - Where Polly People Go To Read Als de naam Gus Dapperton je iets zegt, dan is de kans groot dat je 13...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT