RECENSIE: Tom Walker - What A Time To Be Alive

Walker
2019-06-13 Tom Walker brak door met de hit ‘Leave A Light On’, een gevoelig liedje wat al meer dan tweehonderd miljoen streams op Spotify heeft. Het debuutalbum van Tom Walker, genaamd What A Time To Be Alive, gaat over thema’s als angst, verlies, vriendschap en liefde. Zijn motto is: ”het komt goed, hou vol”. De nummers zijn onder andere geproduceerd door Jim Abbiss (Adele) en Naughty Boy. Het is een plaat geworden met veel verschillende stijlen.

Tom groeide op in een klein dorpje onder Manchester. Bij zijn ouders thuis had hij een kleine thuisstudio in elkaar gezet, maar hij kende niemand om er in te spelen. Dus leerde hij alle instrumenten zelf te bespelen om uiteindelijk de nummers te kunnen opnemen. Na een paar vervelende bijbaantjes komt Tom terecht op een muziekopleiding in Londen waar hij voor singer- songwriter studeert. In die tijd speelt hij op straat en slaapt hij op stations, tot hij een studentenkamer weet te vinden.

De muziek en stem van Tom Walker is veel krachtiger dan andere singer-songwriters. Er zit meer power en meer rock in zowel zijn stem als de muziek zelf. Het album bestaat uit kleine gevoelige liedjes maar ook uit dance en hiphop. Door de vermenging van deze stijlen gaat zijn authenticiteit een beetje verloren en zit er minder emotie in de songs. Hierdoor zijn het allemaal standaard popnummers en voelt het soms iets te gemaakt.

De grote hit van het album, ‘Leave A Light On’, is een gevoelig en mooi liedje. Het laat de combinatie van kwetsbaarheid en kracht zien en dit kan Walker uitstekend. Het nummer is geïnspireerd op een vriend die hij midden in de nacht moest helpen en het overlijden van zijn tante de volgende ochtend. Ook ‘Fade Away’ heeft deze kwetsbaarheid en is een heel mooi nummer. Dit is dus duidelijk zijn kracht.

Op een gegeven moment is het wel veel van hetzelfde en er zitten songs bij die er totaal niet tussen passen. ‘Now You’re Gone’ met Zara Larsson is juist een dancenummer en past weer totaal niet bij de rest. Ook stukjes R&B en hiphop maken van de plaat een rommeltje. Er zijn te veel stijlen die het allemaal net niet zijn. Het liedje ‘Walk Alone’ met Rudimental is al een stuk beter en de muziek en stem past hier beter bij elkaar, toch is het het nog steeds net niet.

Tom Walker is ontzettend goed in kleine en emotionele liedjes. Helaas staan er daarvan op What A Time To Be Alive iets te weinig van.
Recensent:Linda Kremer Artiest:Tom Walker Label:Sony Music
NSD

The Naked Sweat Drips - Pain In HealingOp 21 maart 2018 speelden The Naked Sweat Drips hun afscheidsconcert met...

Cover Bart Hoevenaars - Bart Hoevenaars Speelt Leo Vroman

Bart Hoevenaars - Vuist Boven De Grond De documentaire Soms Is Liefde Eeuwig waarin Leo Vroman en zijn Tineke stil...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT