RECENSIE: Oyvind Torvund - The Exotica Album

Oyvind
2019-09-04 Øyvind Torvund is een Noorse componist, die in opdracht van het Bit20 Ensemble een compositie heeft geschreven, waar vooral uitheemse klanken de boventoon voeren. Hij liet zich hierbij inspireren door componisten Esquivel, Martin Denny en Les Baxter, met een knipoog naar het werk van John Zorn, Otomo Yoshihide en Christian Marclay. Het muziekstuk werd in mei 2017 bij het Only Connect Festival in Oslo uitgevoerd. Hetzelfde ensemble, onder leiding van Trond Madsen, brengt nu deze uitvoering uit op een album simpelweg getiteld The Exotica Album. Zij wordt bijgestaan door Kjetil Moster op saxofoon en Jorgen Traeen, die zorgt voor de elektronische effecten.

De compositie begint met ‘Ritual 1’, waar de luisteraar wordt gehypnotiseerd: het lijkt erop alsof je een Efteling-attractie bent binnengewandeld. Je hebt alleen ogen voor wat er boven je gebeurt (‘Starry Night’). Dit nummer weet door verschillende effecten de transitie te maken naar een oerwoud, waardoor je apen meent te ontwaren. En vogels, heel veel vogels. De vele korte geluiden van harp, viool en piano zorgen voor een dusdanig bombastisch effect dat het voelt alsof je in een andere realiteit bent beland.

‘Wind Up Paradise Birds’ laat je even in stilte achter met enkel een paar vogels, waarna de combinatie van dwarsfluit en piano je doet geloven dat je in een tekenfilm zit. Het zijn de strijkers die het nummer uiteindelijk overnemen, waarna de trompet je verder begeleidt op deze reis. Het is aan de saxofoon dat je je veilig waant, al is dat korte duur: je wordt heel onaangenaam verrast door een storm in ‘Waking Up Again’. Het is aan de saxofoon en de xylofoon die ervoor zorgen dat de orkaan gaat liggen om vervolgens de schade te inspecteren.

‘Rainforest Morning’ laat vooral de strijkers plukken aan hun violen en met enige watereffecten proberen zij de vele oerwoudgeluiden na te bootsen. Het klinkt af en toe een beetje oosters door de combinatie van harp, hobo en het slagwerk van bamboestokken. Hierna hoor je alleen nog maar je eigen hartslag … Het is ‘Ritual 2’ die je terugbrengt in de realiteit, al zou je daarvoor wel eerst de ‘The Cave’ in moeten duiken. In het begin is het nog eenvoudig, als je begeleidt wordt door harp en trompet, maar zodra de saxofoon, bas en elektronica er aan te pas komen wordt het alsnog een zware klus. Uiteindelijk is daar het meest toegankelijke nummer ‘Out Of The Jungle’ en is het muzikale sprookje van ruim een half uur voorbij.

Platenlabel Hubro flikt het weer om een gedenkwaardig album te (laten) maken. Je wordt meegevoerd in een muzikale jungle, waar je gelukkig uitkomt. Door verschillende elektronische effecten te verenigen met conventionele klassieke instrumenten, wordt je heen en weer geslingerd tussen filmmuziek en impressies van de natuur. Geef je eraan over en durf je mee te laten nemen in de wereld van Torvund.
Recensent:Hendrik Goos Artiest:Oyvind Torvund Label:Hubro
Cover Rita Hovink - Love Me Or Leave Me

Rita Hovink - Love Me Or Leave Me ”Laat me alleen, alleen met al m’n verdriet, ‘t is beter dat ik nu geen...

Erlend

Erlend Apneseth Trio - Salika, Molika In Noorwegen is momenteel een kleine groep traditioneel geschoolde muzikanten...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT