RECENSIE: Metz - Automat

Metz
2019-08-31 Veel artiesten brengen op een bepaald moment in hun carrière wel een album met nummers uit die overgebleven zijn uit opnamen van eerdere platen. Niet zelden wordt dit ingegeven door de platenmaatschappij om nog wat extra geld uit een artiest te persen, al dan niet postuum. Daaraan worden nog wat b-kantjes toegevoegd en eventueel wat zeldzame opnamen. Genoeg in ieder geval om de verstokte fan te behagen. Soms levert dit wel degelijk een mooie verzameling op, maar meestal voegt het weinig toe.

Slechts na tien jaar en drie platen vindt de Canadese noise-rockformatie METZ het nodig ook zo’n plaat uit te brengen, waarschijnlijk als een soort geste aan hun fans. Automat heet het resultaat en daarop vinden we in chronologische volgorde een verzameling nummers die de drie platen nooit haalden. Ook staan er een aantal nummers op die door de band in hun beginjaren in eigen beheer als losse singles werden uitgebracht. Het album begint dan ook met de twee nummers ‘Soft Whiteout’ en ‘Lump Sums’ van de allereerste single uit 2009. Door de chronologie krijgen we een mooi inkijkje in de ontwikkeling van de band.

Via de gejaagde gruizige rock van ‘Ripped On The Fence’ en ‘Negative Space’ gaat het naar het wat meer post-punkgeluid van ‘Leave Me Out’. Om uiteindelijk uit te komen bij nummers uit de periode van hun laatste plaat Strange Peace, waarop ze hun geluid wisten uit te diepen en van meer melodie hebben voorzien. Als rode draad hoor je van het begin af aan die meedogenloze ritmes onvermoeibaar doorhameren, vergezeld van Alex Edkins’ overstuurde gitaren en zijn wat lijzige vocalen. ‘Eraser’ is een treffende afsluiter die goed weergeeft waar de band nu staat. Het nummer had zeker niet misstaan op de laatste plaat.

Wat de precieze bedoeling van het trio is geweest, om nu al zo’n compilatie samen te stellen, blijft wat onduidelijk. Hoe dan ook is Automat een mooie verzameling nummers, alleen misschien minder sterk dan hun reguliere platen. Maar het kan goed dienst doen als instap voor die rest van hun werk. Ook voor de echte fans is het een fraaie aanvulling op de nog bescheiden collectie. Ondertussen zal die ook reikhalzend uitkijken naar nieuwe muziek.
Recensent:Ronald Kats Artiest:Metz Label:Subpop
Cover Sarathy Korwar - More Arriving

Sarathy Korwar - More Arriving Sarathy Korwar is een in India geboren artiest die momenteel tot de jonge...

Cover Drab Majesty - Modern Mirror

Drab Majesty - Modern Mirror Voor een album met de titel Modern Mirror klinkt dit derde album van Andrew...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT