RECENSIE: The Stroppies - Look Alive!

Stroppies
2020-09-12 Volgens de kenners is The Stroppies een Australische supergroep. De bandleden hebben hun sporen ruimschoots verdiend in de indie scene van Melbourne. Maar wel via in Nederland grotendeels onbekende bandjes als Dick Diver, The Stevens, Blank Statements, Possible Humans, Twerp en Program. Supergroep is dan ook iets teveel eer.

The Stroppies bestaat uit frontman Angus Lord (zang, gitaar, orgel), bassiste en zangeres Claudia Serfaty (de enige die niet uit Australië komt maar uit het Verenigd Koninkrijk) en drummer Rory Heane.

De band, opgericht in 2016, debuteerde in 2019 met eerste langspeler Whoosh. Tijdens twee Europese tours in 2019 zijn de ideeën ontstaan voor opvolger Look Alive!. Het album, eigenlijk meer een veredelde EP, bevat acht liedjes en duurt 21 minuten en komt uit op Tough Love Records (Big Ups, Proper Ornaments).

De trefwoorden DIY, pop, rock, indie, slacker geven aardig weer waar je The Stroppies stilistisch moet plaatsen. Hun inspiratie halen ze hoorbaar uit bands als Pavement, Sonic Youth en The Modern Lovers. Popliedjes met een weerbarstig randje, jengelende gitaren, onvaste zangstemmen en op zijn tijd een dreinerig orgeltje.

Er zit echter weinig variatie in de cadans van de liedjes die bovendien weinig tempo bevatten. Dat wreekt zich op den duur en dat is een hele prestatie als je bedenkt dat de plaat amper de 20 minuten grens haalt.

Het ontbreekt op het album ook aan echt memorabele songs. Er staan een paar aardige popsongs op zoals titelsong ‘Look Alive’, de single ‘Holes In Everything’ en afsluiter ’Rigid Men And Conduct Codes’. Maar meer dan het predicaat aardig verdienen deze liedjes niet.

Een DIY houding is te prijzen, maar het zou geen kwaad kunnen als The Stroppies de volgende keer meer aandacht besteedt aan het schrijven van goede songs. Dan nemen we de lo-fi kwaliteit voor lief.
Recensent:Bart Slaats Artiest:The Stroppies Label:Tough Love Records
L7

L7 - Smell The MagicAls er een recensie moet worden geschreven over een album dat dertig jaar...

Sleafor

Sleaford Mods - All That Glue Er bleek een pandemie nodig om het geraas van de Sleaford Mods eindelijk...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT