RECENSIE: I Am Oak - Odd Seeds

I Am Oak
2021-02-01 Je oude walkman kan van zolder. Er is een nieuw bandje uit om erin te stoppen. Is het in een Marie Kondodrift verdwenen? I Am Oak is er ook op vinyl. Het dubbelalbum is het resultaat van voorman Thijs Kuijkens thuiswerkdagen in maart, april en mei van dit jaar. ¬Het begon met een video waarin hij een nummer live speelde en op internet deelde. Dit sloeg zo aan, dat het een project van vijftig dagen werd. Odd Seeds is een selectie van 25 van deze nummers en één nieuw nummer.

Misschien ken je ‘Woandering’ en ‘On Trees And Birds And Fire’ van deze altfolkgroep en ben je benieuwd naar de nieuwe versies? ‘Woandering’ is akoestischer geworden. De synthesizergeluiden op de achtergrond ontbreken en de elektrische gitaar is niet te horen. Het enige wat bewaard is gebleven in deze uitgeklede versie is de akoestische gitaar. Op ‘On Trees And Birds And Fire’ lijkt de akoestische gitaar dan weer plaatsgemaakt te hebben voor een ukulele. Hierdoor is het nummer net een toon hoger, wat minder fijn in het gehoor ligt. Kuijken bespeelt zowel de akoestische gitaar als de ukulele op een fijne, rustige wijze, maar de originele versies hebben meer te bieden. Dat geldt voor de meeste nummers op het album.

Maar niet voor ‘Horizon’, een nummer dat zo beter bevalt. Waar eerder een synthesizer de hoofdrol heeft gespeeld, is nu een tokkel te horen. Gecombineerd met Kuijkens zachte stem brengt dat veel meer emotie over. En dan is er nog ‘Palpable’ 2.0 dat in de recentste vorm zweveriger is door de keyboard meets synthsound met zang in plaats van het samenspel van drum, gitaar en meerstemmige zang dat op de eerdere uitvoering te horen is.

Nieuwkomer ‘That’s That’ voegt niet bijster veel toe. Zoals we van I Am Oak wel gewend zijn, heeft het nummer een prettig tokkelritme, Kuijkens rustgevende stem en een herhalende tekst. Echter is het na 25 nummers wel gedaan met het stem- en gitaargeluid.

Het zijn prima uitgevoerde liedjes, maar we hebben ze allemaal al eens eerder gehoord, vaak in een betere versie. Hierdoor is Odd Seeds een overzicht van een geinig thuiswerkproject, maar geen topplaat. Je doet I Am Oak meer recht aan door naar albums als On Claws, Oasem of Our Blood te luisteren.
Recensent:Lizan van der Holst Artiest:I Am Oak Label:SnowStar Records
Cover Babeheaven - Home For Now

Babeheaven - Home For NowHet West Londense Babeheaven draait alweer een paar jaar mee en leverde in...

Cover Voivod - Lost Machine - Live

Voivod - Lost Machine - Live Echte doorzetters zijn het, de mannen van het Canadese Voivod . Bijna...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT