RECENSIE: MonThruSun - Let My Heart Not Become Blind

Monthrusun
2021-12-14 Dat we ooit nog eens iets zouden horen van de muzikant Hans Bos mag verrassend genoemd worden. Met het oprichten van Soft Parade en het daarbij behorende carrièreverloop heeft hij een bescheiden maar eervol plekje verdiend in de geschiedenis van de Nederlandse popmuziek. Het betreft hier de beginjaren negentig, maar heel veel langer dan vijf jaren heeft het muzikale sprookje niet mogen duren. Soft Parade kan desondanks nog altijd beschouwd worden als een eigenzinnige band met een uniek geluid, maar is daarnaast, ondanks een uitstekende basis in de UK, te vaak over het hoofd gezien en vooral ook zwaar onderschat.

Bos, zanger/gitarist van de band is altijd actief gebleven in de muziek en dit jaar is er dan ook de groep MonThruSun gepresenteerd waarin we hem vergezeld zien door gitarist/pianist Robin Berlijn. bassist Dick Brouwers, drummer Remko Schouten en zelfs enkele blazers en strijkers. In de elf zelfgeschreven tracks die er op Let My Heart Not Become Blind te vinden zijn, is zijn herkenbare stemgeluid nog net zo bepalend als toen. Met zijn warme ingetogen manier van zingen is Bos zeer aangenaam om naar te luisteren. Daarnaast weten deze ervaren muzikanten bij iedere compositie precies wat er nodig is om de juiste sfeer te creëren. Zo heeft ‘I.C.B.W.I.W.’, of ‘I Can Be What I Want’, een heerlijke sixties-vibe die doet terugverlangen naar de tijd waarin The Velvet Underground op het punt stond om met een unieke combinatie van rock en minimalistische muziek de wereld te veroveren en grijpt ‘Moon’ terug naar de tijd waarin The Beatles een enorme dosis schoonheid in muziek wist te vertalen. Ook de aanvullende vocalen zijn heel goed verzorgd zoals de harmonieën van ‘Powerlack’ bewijzen. Het zijn slechts enkele voorbeelden waarin deze band aantoont heel veel liefde te stoppen in de liedjes en zorg te besteden aan de uitvoering ervan maar alles lijkt pas echt bij elkaar te komen in het verbluffend mooi opgebouwde ‘Home’ waarin de titel van dit album meerdere malen voorbijkomt en het klein gehouden intro langzamerhand ontaardt in een zwaar orkestraal muzikaal epos met een hoog meezing-gehalte.

Hopelijk laat de waardering voor Let My Heart Not Become Blind niet zo lang wachten zoals indertijd het geval was met de eerste band van Hans Bos. Met vertrouwen kan worden uitgekeken naar de toekomst en bovendien heeft Nederland er met MonThruSun weer een uitstekende act bij waarmee ook buiten de landsgrenzen gepronkt kan worden.
Recensent:Jeroen Bakker Artiest:MonThruSun Label:Concerto Records
Cover Ticket West - Cab Driving Man

Ticket West - Cab Driving Man Ticket West is een Nederlandse bluesband die op het eerste gehoor ook...

Hat

Little Hat - Wine, Whiskey & Wimmen De grondleggers van de originele bluesmuziek uit de zuidelijke staten van de...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT