RECENSIE: Colin Meloy - Colin Meloy Sings Live

Colin Meloy – Sings Live!
2008-04-21 In januari 2006 deed Colin Meloy een korte solotournee door de Verenigde Staten, waarbij hij vooral nummers van ‘zijn’ band The Decemberists uitvoerde, aangevuld met wat andere songs van zijn hand en af en toe een cover. Tijdens deze tournee zijn opnamen gemaakt en deze zijn nu verschenen op Colin Meloy Sings Live!.

De meeste nummers op Colin Meloy Sings Live! zijn dus van The Decemberists en van elk van de eerste drie albums van deze band komen meerdere songs voorbij. Meloy begeleidt zichzelf op een akoestische gitaar en de nummers blijven in deze uitgeklede versies recht overeind. Sommige liedjes winnen zelfs iets aan kracht. Met name de uitvoeringen van ‘We Both Go Down Together’, ‘Engine Driver’, ‘On The Bus Mall’ en het ruim twaalf minuten durende ‘California One / Youth And Beauty Brigade’ zijn prachtig. In het intro van dit laatste nummer is een stukje verwerkt van Pink Floyd’s ‘Fearless’ en ook een wat moeilijker herkenbaar stukje van R.E.M.’s ‘7 Chinese Brothers’. Aan het eind van het nummer volgt dan nog een prachtig stukje ‘Ask’ van The Smiths.

Naast de vele songs van The Decemberists speelt Meloy ook één nummer van Tarkio, zijn vorige band. Verder speelt hij ‘Barbara Allen’, een traditional die eerder werd uitgevoerd door Shirley Collins, een zangeres die een belangrijke rol speelde in de Engelse folk revival in de 50’s en 60’s. Dit nummer is één van de hoogtepunten van het album. Verder komt er nog een tweetal tot nu toe onbekende nummers van Meloy’s hand voorbij. Of eigenlijk drie. In een grappig intermezzo vertelt de zanger dat bands op het podium altijd hun beste beentje voorzetten en hun beste songs willen spelen. Het lijkt hem echter wel zo eerlijk om dan ook eens de slechtste song die je ooit schreef te laten horen. Hij voegt de daad bij het woord en inderdaad, ‘Dracula’s Daughter’ is een draak van een nummer.

Gelukkig zijn de overige nummers op Colin Meloy Sings Live! allemaal wel zeer sterk. Het enige dat op het album is af te dingen is het feit dat er wel een paar essentiële Decemberists songs ontbreken. Aan de andere kant pleit het weer voor Meloy dat de ‘hits’ ‘Billy Liar’ en ‘16 Military Wives’ ook achterwege zijn gelaten. Deze plaat is een must have voor fans van The Decemberists en het bewijs dat Colin Meloy ook heel goed op zijn eigen benen kan staan.
Recensent:Eric Rijlaarsdam Artiest:Colin Meloy Label:Rough Trade Records
Looptroop Rockers – Good Things

Looptroop Rockers - Good ThingsIn 1992 stond de hiphopscene in Europa nog in haar kinderschoenen en dat was...

Bad Reaction – Had It Coming

Bad Reaction - Had it Coming Beïnvloed door Amerikaanse hardcore punkbands als Bad Brains, Blag Flag, Zero...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT