RECENSIE: Lacuna Coil - Visual Karma (Body, Mind and Soul)

Lacuna Coil – Visual Karma
recensie cijfer 2008-11-16 Het is de eerste keer dat het Italiaanse Lacuna Coil een dvd uitbrengt. De band bestaat al sinds 1996 maar heeft tot nu toe nog nooit de noodzaak ervan gezien. Bij Gothic metal liefhebbers hoeft de band rond zangeres Cristina Scabbia en zanger Andrea Ferro niet meer voorgesteld te worden. Het zestal heeft een behoorlijke populariteit opgebouwd met haar licht symfonische metal met gothic invloeden. Op het laatste album Karmacode nam de band wat afstand van het gothic geluid en bracht een puur metalalbum uit. Nu-metal invloeden werden ingepast en het wekte dan ook geen verbazing dat hiermee een kleine doorbraak in de Verenigde Staten werd geforceerd.

De dubbel-dvd heet Visual Karma en is in feite niet meer dan een verslag van de promotietour voor het album Karmacode. Op het eerste schijfje staan twee concertregistraties. Het eerste gedeelte is de gehele show die de band in 2007 op Wacken Open Air gaf. De band speelt op de black stage en staat overdag in de volle zon te spelen. Het lijkt misschien een vreemde keus om een vrij kort festivalconcert als hoofdmoot voor je dvd te nemen, maar deze ruige show geeft wel een prima indruk van de muziek waarvoor de band momenteel staat. De band is beweeglijk en enthousiast en dat slaat goed over op het publiek. Enigszins jammer is dat het toetsengeluid uit een doosje komt. Uiteraard ligt met acht nummers de songkeuze vooral op het laatste album. Hoogtepunt is de fraai uitgevoerde cover van ‘Enjoy The Silence’ van Depeche Mode. Het geluid is meer dan behoorlijk al verzuipt de zang van Scabbia en Ferro soms wel eens in het geweld. Het camerawerk is lekker rustig met oog voor details.

Het tweede concertdeel bestaat uit zes nummers die in Japan (nu wel in het donker) op het Loudpark festival gespeeld zijn. Er is wat overlap met Wacken maar hier wordt wel het geweldige ‘Daylight Dancer’ van Comalies gespeeld. Op het eerste schijfje ook nog vier clips van nummers van het laatste album. De tweede dvd opent met zes korte filmpjes die door ieder bandlid gemaakt zijn. De filmpjes blinken echter uit in vaagheid en onbenulligheid. Het filmpje van Scabbia over haar waterput project in Afrika spreekt nog het meest aan. De rest is alleen maar vermoeiend. Ook the Making Of van twee clips en het achter de schermen gedeelte is rommelig gefilmd. Leukste gedeelte is de webcompetitie waarbij de fans hun fantasie mochten botvieren om een zo leuk mogelijke clip over Lacuna Coil te maken. De tien origineelste zijn op de dvd terecht gekomen. Ook staan er nog drie audio remixen (ook door fans) op de dvd die begeleidt worden door fraaie foto’s.

Visual Karma is een aardige dvd geworden, maar brengt niet helemaal wat ik verwacht had. Het zou mooi zijn om Lacuna Coil eens met een volledige show te zien op een mooi podium. Nu krijg ik een beetje de indruk dat de dvd een haastklus is geweest om toch maar te voorzien in de vraag.


Eerdere recensies van Lacuna Coil:
- 14-04-2006: Lacuna Coil - Karmacode.
Recensent:Jan Didden Artiest:Lacuna Coil Label:Century Media
Straf – Pompen Of Verzuipen

Straf - Pompen of VerzuipenInhaken! Straf doet niet moeilijk over een polonaise meer of minder. Hun...

Firewind – Live Premonition

Firewind - Live Premonition Het Griekse Firewind vond de tijd eindelijk rijp om een dvd uit te brengen....

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT