RECENSIE: Tom Russell - Blood and Candle Smoke

Blood And Candle Smoke – Tom Russell
2009-11-09 Binnen het country-en folkgenre geldt Tom Russell als een veteraan. De man zit inmiddels al ruim vijfentwintig jaar in het vak, zoals ze dat zo fraai noemen. Een periode waarin Russell liefst twintig albums opnam. En dat niet alleen, zo schreef hij ook composities voor anderen. Werk dat onder meer gecovered werd door niemand minder dan Ramblin’ Jack Elliot en de legende zelve, Johnny Cash. Maar Russell is niet iemand die op zijn lauweren wil rusten, in tegendeel. Hij meent nog minimaal tien albums uit te kunnen brengen. Maar laten we voor het zover is eerst maar eens zijn nieuwe cd Blood And Candle Smoke onder de loep nemen.

Wat vrijwel direct opvalt is dat Tom Russell een verhalende zanger is. Zijn teksten zijn van dien aard dat het soms lijkt alsof je een luisterboek in handen hebt, hetgeen overigens niet betekent dat de muziek niet als achtergrondmuziek kan fungeren. De muziek is namelijk voor een groot deel verzorgd door de heren van Calexico, en dat is een bijzonder prettige bijkomstigheid. Hun stempel is onmiskenbaar aanwezig. Maar zijn teksten zijn bijzonder interessant en zitten vol verwijzingen naar historische momenten, beroemde boeken en wat al niet meer. Soms snijdt Russel zich met zijn tekst in de vingers, en lijkt de zanglijn in dienst van de tekst te staan en andersom. Dit komt soms wat gekunsteld over. Over het geheel genomen is het overigens opvallend dat Russell qua intonatie en timing veel weg heeft van Johnny Cash in de nadagen van zijn carrière, zonder dat zijn stem geluid echt vergelijkbaar is met die van Cash.

Zoals vaak is een cd uit de country- of folkhoek iets voor de liefhebber, en niet iets dat snel wordt opgepikt door het grote publiek. Maar de luisterenervaring van een nummer als ‘Finding You’, waarbij de vocalen van Russell subtiel worden ondersteund door Gretchen Peters, is iets dat je meer mensen zou gunnen. De tien aangekondigde cd’s van Tom Russell zijn wat mij betreft dan ook meer dan welkom. Maar tot die tijd is het alles behalve een straf om naar Blood And Candle Smoke te luisteren.
Recensent:Nick Augusteijn Artiest:Tom Russell Label:Proper American Records
Dailybread

Daily Bread - Well, You're Not InvitedDe wereld draait door, een informatief en amusant televisie-praatprogramma....

Malcolm Holcombe – For The Mission Baby

Malcolm Holcombe - For the Mission Baby Begin dit jaar schreven we nog over alweer een nieuwe plaat van Malcolm...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT