RECENSIE: Andy McKee - Joyland

Joyland – Andy McKee
2010-04-23 De Amerikaan Andy McKee is een artiest die je zomaar zou kunnen aanzien voor de zoveelste ‘man met gitaar’, een folkartiest waarvan er al zoveel zijn. McKee is echter niet de eerste de beste, zo ook zijn nieuwe album Joyland. Niet alleen wordt hij alom beschouwd als een van de beste akoestische solo-gitaristen ter wereld, hij kan ook nog eens terugvallen op een enorme schare fans op YouTube. Zij keken bijna 78 miljoen keer naar de clips van McKee. Als je op dergelijke getallen kunt bogen, mag je jezelf met recht een sensatie noemen.

Sensationeel is ook het gitaarspel van McKee, die zijn instrument op volstrekt unieke wijze benadert en hanteert. Zodoende moet je nu en dan de oren spitsen om te geloven dat je werkelijk naar een akoestische gitaar luistert, weliswaar bijgestaan door hier en daar wat strijkers, maar dat is het dan ook. Meer dan eens is het enkel McKee en zijn akoestische gitaar die je hoort, en hoe. Bij het horen van ‘Everybody Wants To Rule The World’ van Tears For Fears heb je toch echt het idee dat je naar een akoestische uitvoering door een volledige band luistert. McKee verwerkt namelijk bijna achteloos ook nog een ritme in zijn spel. Hij benut daarmee praktisch elk onderdeel van het instrument.

Vroeger was het nadeel van een cd als Joyland dat het enkel gekocht werd door liefhebbers en andere enthousiastelingen. Maar gelukkig, zoals het aantal draaibeurten op YouTube al aangeeft, zijn er anno 2010 genoeg kansen voor bijzonder getalenteerde artiesten zoals Andy McKee. Een artiest die het dan ook verdient in de huiskamer gehoord te worden.
Recensent:Nick Augusteijn Artiest:Andy McKee Label:Proper American Records
Judith Owen – The Beautiful Damage Collection

Judith Owen - The Beautiful Damage Collection The Beautiful Damage Collection heet het zesde album van Judith Owen . Dat...

Howie & Linn – ‘Howie & Linn’

Howie & Linn - Howie & Linn Uit het land dat reeds grote dance acts als The Subs en 2many DJ’s het...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT