RECENSIE: Memory Tapes - Seek Magic

Memory Tapes – Seek Magic
2010-06-15 Veel muziek is het nét niet. Het is een wetenschap waar Dayve Hawk, een muzikale vader en huismuis uit New Jersey, goed van op de hoogte is. In zijn eerste twee muzikale projecten, Weird Tapes en Memory Casette, hadden maar weinig mensen trek. Het was geen bijzondere muziek, de een dancy, de ander spacy, maar beiden teveel in de stijl van andere muzikanten. Dayve besloot de twee stijlen te combineren. Het resultaat van dit simpele ideetje is Seek Magic, het eerste album van Hawk’s derde muzikale project onder de logische naam Memory Tapes.

Aan de Nederlandse release van Seek Magic gaat nog een heel verhaal vooraf. De plaat werd in eerste instantie ontdekt op internet. De hoog aangeschreven muzieksite Pitchfork kreeg de cd in handen en gaf het een goed cijfer (een 8.3). Hierdoor belandde Seek Magic in het Best New Music- lijstje van die site, waarna talloze bloggers besloten ernaar te luisteren. Memory Tapes werd een heuze internethype. Dayve Hawk werd geïnterviewd door verschillende websites en ook andere recensenten gaven zijn cd goede beoordelingen.

Dat dat niet voor niets is moet ook ik beamen. Seek Magic is een speciaal album omdat het twee electrostijlen samenvoegt tot een adembenemend geheel. Ieder nummer voelt aan als een nachtelijke autorit. Dromerig achter het stuur, op weg naar een nog onbekende bestemming. Zo nu en dan een hobbeltje, een bocht naar links, maar het verkeer en de stoplichten zitten mee, dus stil sta je nooit. En uiteindelijk kom je dan aan op het eindpunt, gaan de deuren open en blijkt er nog volop leven in de brouwerij te zijn.

Hoewel Seek Magic vooral bijzonder is door zijn electronische muziekmix, dragen de popelementen aanzienlijk bij aan de kwaliteit. Hawk zingt op ieder nummer in een hoog, digitaal vervormd stemmetje. In bijna alle tracks zit een catchy refrein verstopt, vaak vlak voor of na een bijna even pakkend instrumentaal moment. En dan zijn er nog de songteksten, die ondanks dat ze op de achtergrond staan, altijd perfect passen bij het geluid.

Memory Tapes mag dan zijn ontstaan uit een simpele gedachte, Seek Magic is een briljant uitgewerkt album. Het is een bijna perfecte samensmelting van elementen uit verschillende (sub)genres en woorden doen te kort aan het gevoel dat ontstaat wanneer je deze cd beluistert.
Recensent:Randy Timmers Artiest:Memory Tapes Label:Rough Trade Records
Boston Tea Party – Little Trouble Kids

Boston Tea Party - Little Trouble KidsZo overduidelijk als het artwork van Little Trouble Kids schatplichtig is...

Badly Drawn Boy – Is There Nothing We Could Do?

Badly Drawn Boy - Is There Nothing We Could Do? Het is alweer drieënhalf jaar geleden dat Damon Gough, beter bekend als...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT