RECENSIE: Teenage Fanclub - Shadows

Teenage Fanclub – Shadows
2010-07-21 Het uit Glasgow in Schotland afkomstige Teenage Fanclub draait al mee sinds 1989. De band heeft over een periode van ruim twintig jaar hetzelfde meegemaakt als bijna iedere andere band die al zolang bezig is. Er zijn bandleden opgestapt en bijgekomen, talloze platen uitgebracht en er is geëxperimenteerd met de sound. De band werd ooit geroemd vanwege het gebruiken van distorted gitaren en het spelen van grappige covers, zoals ‘Like A Virgin’ van Madonna. Maar anno 2010 heeft Teenage Fanclub zich helemaal gesetteled in de zacht gestoffeerde zitzakken van de softrock.

Shadows is het tiende album van Teenage Fanclub en de eerste in vijf jaar tijd. Zoals enigszins te verwachten van een twintig jaar oude band die nooit echt succesvol is geweest, heerst er op de cd een groot gebrek aan energie. De twaalf liedjes zijn zondagsnummers en sneller dan mid-tempo wordt er niet gespeeld. Op zich is daar natuurlijk niets mis mee is, maar wanneer dit soort muziek vanuit een luie stoel wordt gespeeld, is het resultaat vaak dodelijk saai. Vooral zanger Norman Blake lijkt hier en daar met tegenzin de nummertjes in te vullen. Neem bijvoorbeeld track drie, ‘The Fall’. Het is een liedje om te vergeten, vrijwel onmogelijk om geconcentreerd te beluisteren, omdat een vallende veer al voor genoeg trilling zorgt om het nummer te overstemmen.

Gelukkig zijn er tussen het stoffige werk op Shadows toch een paar momenten te vinden waar de swiffer doorheen is gehaald. Eerste single ‘Baby Lee’ is bijvoorbeeld een prachtig in elkaar gezet liedje dat doet denken aan de klassieker ‘My Girl’ van The Temptations. En ‘Live With The Seasons’ is vooral mooi door de tekst, die alleen geschreven had kunnen worden door iemand met een grote berg levenservaring. Het nummer slaat wellicht onbedoeld op de stabiele situatie waarin Teenage Fanclub zich tegenwoordig verkeert. I wander the earth, but now I’ve come back here, to live with the seasons, and to be with you.

Maar ondanks de zeldzame mooie momenten, is Shadows vooral een album dat strak in de veiligheidsgordels zit. Teenage Fanclub speelt binnen een afgebakende cirkel zonder daar ook maar een moment buiten te treden. En vooral om die reden, zullen mensen die Shadows beluisteren de plaat al vergeten zijn voordat ze hem uit de cd-speler hebben gehaald.
Recensent:Randy Timmers Artiest:Teenage Fanclub Label:Pias
Indica – A Way Away

Indica - A Way AwayHet eerste Engelstalige album is een feit voor de vijf meiden van het Finse...

The Klaus Kinskies – Don’t trust blondes

The Klaus Kinskies - Don't Trust Blondes De Duitse acteur Klaus Kinski had de naam een impulsief en agressief...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT