RECENSIE: Sky Larkin - Kaleide

Sky Larkin Kaleide
2010-10-20 Sky Larkin is een driemansformatie dat afkomstig is uit het Engelse Leeds en bestaat uit drie leden: Katie Harkin (vocals, guitar), Doug Adams (bass), Nestor Matthews (drums). Sky Larkin is een geestverwant van bands als Red Shoes, Los Campesinos en Danananakkroyd; indierock derhalve. Debuutalbum The Golden Spike (2009) is amper in de uitverkoopbakken beland, of de band komt met een opvolger. Het debuut was een aardige plaat met twee leuke singles ‘Fossil, I’ en ‘Beeline’. Maar toch ging het album een beetje ten onder in het stortvloed aan indiebandjes uit Engeland.

Kaleide, wat zoiets als caleidoscoop betekent, kent twaalf nummers en is net als het debuut opgenomen door John Goodmanson, bekend als producer van Death Cab For Cutie. Productietechnisch zit de plaat dan ook goed in elkaar.

Vanaf de opening track ‘Still Windmills’ zit de vaart er goed in. Het nummer dat tevens de eerste single is laat de band van zijn goede zijde zien. Een heerlijk up tempo nummer met een catchy refrein. Het nummer dat er daarna uitspringt is ‘Anjelica Huston’; een heel simpele song met slechts één zin die herhaald wordt tot het een hypnotiserend effect krijgt: “as the train pulled out of the station, the light hit your face like Anjelica Huston”. Een ander favoriet is ‘Coffee Drinker’, wat meer een groeier is. Maar de plaat kent helaas ook zwakke plekken. Zo lijkt ‘Guitar & Antarctica’ eerder een album vullertje en zijn ‘Spooktacular’ en ‘Shade by Shade’ zwakke nummers. Afsluiter ‘Smarts (Shh version)’ maakt gelukkig veel goed. Een nummer dat bijna een jaar geleden gratis werd weggegeven wordt hier in een nieuw jasje gestoken. Het is iets meer ingehouden en het laat zien dat Sky Larkin meer in huis heeft. Jammer dat de groep het brede spectrum onvoldoende benut.

Het eindoordeel luidt dat de liedjes weliswaar weer strak zijn opgenomen, maar ook dat de cd teveel in het verlengde van het debuut The Golden Spike ligt. Opnieuw een aantal aardige nummers en singles, maar wederom ook zwakke plekken, waardoor het geheel onvoldoende weet te boeien. Zelf geeft de band aan de tweede cd te hebben benut om onderzoeken hoever ze muzikaal konden gaan. Maar die zoektocht is er niet helemaal uitgekomen. Eigenlijk gaat Sky Larkin gewoon verder waar ze in 2009 gestopt zijn. Het is maar zeer de vraag of de band komt bovendrijven bij al dat ‘indie’ geweld.


Eerdere recensies van Sky Larkin:
- 26-01-2009: The Golden Spike.
Recensent:Rolf Marselis Artiest:Sky Larkin Label:V2 Records
Heroes & Zeroes - Simian Vices Modern Devices

Heroes and Zero - Simian Vices Modern Devices Heroes & Zeroes is een Noorse band, bestaande uit Jurgen Undelstvedt,...

[Brainpower] – [Dub & Dwars]

Brainpower - Dub & Dwars Brainpower is landelijk zeer bekend geworden met het maken van hiphop. Dat...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT