RECENSIE: The Hoosiers - The Illusion of Safety

The Hoosiers -  The Illusion of Safety
2010-10-28 In een ver verleden bedacht uw recensent samen met zijn vrienden dat het leuk zou kunnen zijn om een nachtje in de duinen te slapen, niet wetende dat er rond middernacht tientallen gothics in de dal onder zijn duin een of andere satanistische orgie zouden gaan houden. Zo'n zeven jaar na dit voorval, namen The Hoosiers hun debuut album, The Trick to Life op. De samenhang tussen deze twee gebeurtenissen? The Hoosiers zijn - voor mij zeven jaar te laat - voor gothics, wat de Ghostbusters voor spoken zijn. Uitroeiers!

The Hoosiers maken namelijk de vandaag de dag meest gehate muzieksoort die er is: vrolijke glam-pop met een dun rockrandje. De zanger ziet eruit alsof hij het broertje is van Maroon 5's Adam Levine en ook de andere bandleden doen veel moeite om trendy over te komen. Het is een groep als Alphabeat, waarvan iemand als Albert Verlinden zou zeggen dat ze ‘echt groot gaan worden’. De eerste cd ging in Engeland dan ook meer dan twee miljoen keer over de toonbank, tot groot ongenoegen van Britse muziekrecensenten die de plaat zo zoet vonden dat ze ervan moesten kokhalzen.

Gelukkig bevat album twee, The Illusion of Safety, iets minder suiker. The Hoosiers maken op deze cd nog steeds vrolijke, nu door synthesizers aangedreven popliedjes, maar de overdreven blijheid is een stuk minder. Vooral de eerste drie tracks, waaronder het pakkende openingsnummer 'Choices', zijn verrassend lekkere stukjes muziek. The Hoosiers tonen met deze liedjes aan dat ze ook naast een boot in de Gay Parade kunnen optreden, in plaats van alleen maar aan boord.

Maar het blijkt lastig te zijn om de lat gedurende het hele album hoog te laten liggen. Vanaf track vier valt The Illusion of Safety als een zandkoek uit elkaar. De liedjes balanceren op een dun lijntje tussen matig en slecht. En boven alles, ontmaskeren The Hoosiers zichzelf als copy-cats van zo'n beetje iedere succesvolle Britse band die te binnen schiet. Oasis, Keane, Queen en zelfs recentere namen als Everything Everything; uit ieder vaatje wordt getapt.

Het maakt van The Illusion of Safety een nog irritantere plaat dan zijn voorganger. The Trick to Life was misschien teveel marsepein, maar het had in ieder geval een herkenbaar smaakje. En waar je met dat eerste album vooral de sombere mensen kon wegjagen, jaagt het merendeel van deze tweede cd iedere muziekliefhebber de stuipen op het lijf.
Recensent:Randy Timmers Artiest:The Hoosiers Label:RCA
hopesdielastfestivalinfo.jpg

Hopes Die Last - Six Years HomeHet geboorteland van de populairste zanger van Nederland, Marco Borsato, en...

Linkin Park – A Thousand Suns

Linkin Park - A Thousand Suns De heren van Linkin Park behoeven al lang geen introductie meer. Bovendien...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT