RECENSIE: Ne-Yo - Libra Scale

Ne-Yo - Libra Scale
2010-11-10 Ne-Yo is een trendsetter. Nadat hij in 2006 doorbrak met de single ‘So Sick’, volgde er een peloton van andere grote r&b-songwriters die ook dachten zelf te kunnen zingen. Van al deze heren is er echter geen één die het succes van de in Las Vegas geboren mijmelaar kan evenaren. Debuut album In My Own Words bevatte naast ‘So Sick’ nog twee hits, opvolger Because of You deed het al even goed en met nummers als ‘Closer’, ‘Mad’ en last but not least, ‘Miss Independant’, was Year of the Gentleman het album waarvan iedereen dacht dat Ne-Yo het top van zijn kunnen had bereikt.

Die gedachte blijkt niet onterecht zijn. Ne-Yo’s vierde cd, Libra Scale, is namelijk zijn slechtste plaat tot nu toe. Het album barst van de verveelde R&B nummers vol clichés. Van het “proost op het goede leven!”-liedje ‘Champagne Life’ tot aan ‘Miss Independant’-kopie ‘Beautiful Monster’, Ne-Yo klinkt uit zijn element. Hij probeert zichzelf in ieder geval nog te overtuigen van zijn kunnen, door in zeker vier van de tien tracks iets te zingen over dat hij een baas is. Maar als een getinte Austin Powers lijkt Ne-Yo zijn mojo te hebben verloren.

Ne-Yo’s kracht was in het verleden altijd dat hij prachtige, creatieve teksten schreef. Op Libra Scale is daar bijna niets van terug te horen. Het absolute dieptepunt wordt bereikt in de nummers ‘Makin’ A Movie’, ‘Cause I Said So’ en de ergste van allemaal: ‘Know Your Name’. Hoeveel r&b-tracks met die titel moeten er nog uitgebracht worden, voordat songwriters doorhebben dat luisteraars er moe van worden? Libra Scale bevat eigenlijk maar één goed liedje, maar ook ‘Telekenesis’ is niet erg creatief, omdat het een bladzijde uit het boek van R. Kelly kopieert.

Uiteindelijk gaat Libra Scale, net als Ne-Yo’s vorige albums, weer een aantal hits voortbrengen. Helaas is dat dit keer een onterechte ontwikkeling. Waar Ne-Yo in het verleden heeft bewezen een uitstekende r&b-zanger-en songwriter te zijn, speelt hij op deze cd de rol van de dertien in een dozijn urban-artiest. Dames en heren, we hebben een nieuwe r&b-koning: zijn naam is The-Dream.
Recensent:Randy Timmers Artiest:Ne-Yo Label:Universal
James Blunt – Some Kind Of Trouble

James Blunt - Some Kind Of TroubleIn 2005 brak James Hillier Blount, beter bekend als James Blunt , door met...

Star One – Victims Of The Modern Age

Star One - Victims Of The Modern Age Op het gebied van de progressieve rock staat Arjen Lucassen al jaren aan de...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT