RECENSIE: Fistful Of Mercy - As I Call You Down

Fistful of Mercy As I Call You down
2010-12-27 Fistful of Mercy is een gelegenheidsformatie en bestaat uit drie bekende singer-songwriters. Joseph Arthur, Ben Harper en Dhani Harrison. Ben Harper behoeft geen nadere introductie; Joseph Arthur wellicht wel. Hij is ontdekt door Peter Gabriel en zijn bekendste plaat is Redemption Son’s (2002). Dhani Harrison is de zoon van wijlen Beatle George Harrison. Stuk voor stuk topmuzikanten dus. Een opmerkelijke samenwerking die is ontstaan op verzoek van Joseph Arthur. De grote vraag is dan of zo’n samenwerking leidt tot iets extra’s, zoals dat in het verleden gebeurde bij Traveling Wilburys en Hardpan (Chris Burroughs, Terry Lee Hale, Todd Thibaud en Joseph Parsons). Nu hebben de heren het zich niet makkelijk gemaakt. Drie dagen studiotijd en een producer (Sheldon Gomberg) werden geboekt, maar er was nog geen enkel nummer gereed bij aanvang. Dat werd dan drie songs per dag vervaardigen. De arrangementen werden geschreven met drie microfoons en drie gitaren en de teksten door alledrie een eigen plek in de studio op te zoeken. Als extra ingrediënt werd de beroemde sessiedrummer Jim Keltner (een relatie van Dhani) toegevoegd om de nummers meer body te geven.

Misschien dat het door gekozen werkvorm komt dat het album je niet gelijk overrompelt en de hiervoor gestelde vraag niet wordt ingewilligd. Maar dat wil niet zeggen dat As I Call You Down een tegenvallende plaat is geworden. Misschien hadden ze die pretentie ook niet en wilden ze slechts een leuke cd maken.

De plaat begint met ‘In Vain of Ware’ een folky nummer waarin akoestische gitaar tokkelen uitgroeit tot een mooie melodie met een warme driedelige harmonie aan zang. De muziek lijkt haast organisch te zijn ontstaan, vrij baan voor zachte melodieën en vocale samenspel. Het levert een aantal prachtige muziekkleuren op, zoals tweede nummer ‘I Don’t Want To Waste Your Time’, waarin elegant een piano en een orgel zijn verwerkt. Ook in het mooie ‘As I Call You Down’ word je als luisteraar meegenomen op de stroom van melodisch geluid en een perfect samenspel. Voor het eerst komt hier de onvermijdbare vergelijking met Crosby, Stills, Nash & Young (Déja Vu, 1970) om de hoek kijken. De meest atypische track het album is ‘Father’s Son’, een bluesy, schoffelig gospel smaakje met de handklap percussie van Jim Keltner. De draad van de harmonie in meerstemmige vocale bewegingen en akoestische gitaarspel wordt weer opgepakt in ‘Fistful of Mercy’. Een nummer van eenvoudige, ongebonden schoonheid waarbij een treurige viool de suggestie van een zekere romantiek weergeeft. Het instrumentale ’30 Bones’ is een rustig fijnzinnig tussendoortje. Eén van de mindere songs is ‘Things Go Round’, wat blijft steken in goede bedoelingen zonder je echt beet te pakken. Gelukkig zijn ‘Restore Me’ en afsluiter ‘With Whom You Belong’ weer van een ongekende schoonheid.

Fistful of Mercy is al met al een geslaagd project geworden. Maar niet alle negen nummers op het album zijn even bekoorlijk. Misschien is dat niet genoeg om dit album meer te laten zijn dan een mooie project van drie zeer getalenteerde muzikanten. As I Call You Down is bij vlagen een prachtig akoestisch album.
Recensent:Rolf Marselis Artiest:Fistful Of Mercy Label:Pias
Lyrics Born – As U Were

Lyrics Born - As U Were Lyrics Born (Tsutomu "Tom" Shimura) is een Japanse / Amerikaanse rapper en...

Shanon Wright Secret Blood

Shannon Wright - Secret Blood Het negende studio van de uit Amerika afkomstige Shannon Wright is op de...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT